Ouderwetse erwtensoep volgens oma's recept

home > erwtensoepen > Ouderwetse erwtensoep volgens oma's recept

Spliterwten opzetten met 4 liter water en aan de kook brengen.
Aardappels en winterwortel in kleine stukjes toevoegen. Wachten tot het
geheel goed kookt (de spliterwten moet een beetje uit elkaar vallen).
Vuur kleiner zetten.
Regelmatig doorroeren anders gaat het aan de bodem vastzitten.
Dan vlees/spekjes toevoegen en zachtjes gaar laten worden.
Erwtensoepgroenten door de soep roeren en ook die zachtjes gaar laten
worden. Regelmatig blijven roeren.
Naar smaak bouillonblokjes (oma gebruikte er meestal 3), wat zout en peper
toevoegen.
Als het vlees goed gaar is, dit eruit halen en in kleine stukjes snijden.
Worst ook in kleine stukjes snijden.
Vlees en worst terugdoen in de soep.
Alles goed doorroeren.
En klaar is de soep. (De spliterwten zijn inmiddels verdwenen en de soep
is een groene massa).





Ingrediënten voor 4 personen

2 Zakjes /pakjes spliterwten,
2 aardappels,
1 winterwortel,
1 zak gesneden erwtensoepgroenten,
4 hals- of schouderkarbonades/ 1 grote hamschijf,
naar smaak blokjes gerookt spek,
1 rookworst,
bouillonblokjes, peper, zout