Erwtensoep zonder varkensvlees!

home > erwtensoepen > Erwtensoep zonder varkensvlees!

Vul een grote soeppan met 2 liter water en roer er 1 volle eetlepel zout door. Voeg de spliterwten en de sukadelapjes toe en verkruimel het laurierblaadje erboven. Breng het water op matig vuur aan de kook, roer regelmatig. Leg het deksel op de pan en laat de spliterwten 20 minuten heel zachtjes koken.
Maak intussen de knolselderij en prei schoon. Snijd de knolselderij inplakken van zo’n 2 cm dik, schil de plakken dun en snijd ze in blokjes. Spoel de blokjes in een vergiet even af onder stromend water en laat ze goed uitlekken. Snijd de onderkant en het donkergroene blad van de prei. Snijd de stengels in ringen van 1 cm dik en was ze in een vergiet onder stromend water. Laat ook de prei goed uitlekken (geldt uiteraard niet voor het zakje gesneden prei). Hak de selderij heel fijn.
Neem de sukadelapjes uit de pan, verwijder het harde vette stukje en snijd het vlees in kleine blokjes Roer die met de knolselderij, prei en driekwart van de selderij door de soep. Laat de soep zeker een uurtje zachtjes koken. Leg de rookworst in de pan en laat de soep nog 20 minuten zachtjes koken, tot alle groenten gaar zijn. Roer regelmatig de erwten vallen dan uit elkaar en binden zo vanzelf de soep.
Haal de rookworst uit de pan, snijd hem in plakjes en roer de plakjes door de soep. Serveer de erwtensoep met wat selderij erover.
Lekker erbij: vers gebakken stokbrood met een klein beetje roomboter of kruidenboter.
Voor de varkensvlees liefhebbers: roggebrood met katenspek.
Wil je het maken met varkensvlees dan de sukadelapjes vervangen door schouderkarbonade en de rundrookworst door een met varkensvlees.

Ingrediënten voor 4 personen

Erwtensoep met rundvlees i.p.v varkensvlees, minder vet maar erg lekker.
300 gram spliterwten
3 sukade lapjes
1 laurierblaadje
1 kleine knolselderij
2 dunne preien of een zakje gesneden prei
½ zakje verse selderij
1 tot 2 rundrookworsten (keurslager zijn lekker, unox goedkoper)
1 eetlepel zout