Spaanse kikkererwtensoep met chorizo

home > erwtensoepen > Spaanse kikkererwtensoep met chorizo

Verhit een paar eetl. olijfolie in een grote pan en doe de chorizo erbij. Laat de worst een paar min. bakken tot het vet eruit begint te lopen. Doe er dan de ui, knoflook en selderij bij. Zet het vuur laag en laat het mengsel met het deksel op de pan 15 min. bakken, maar zorg dat de uitjes niet bruin worden. Haal het deksel van de pan. Roer en laat het mengsel nu wel een beetje bruin worden. Doe de spinazie, tomaten, kikkererwten en kippenbouillon erbij. Laat de soep aan de kook komen, zet het vuur lager en laat de soep 40 min. zachtjes koken.
Op dit moment moet je ongeveer 1/3 deel van de soep in je keukenmachine (of met de staafmixer) pureren. Giet het vervolgens terug in de pan, roer goed en breng de soep op smaak met zout en peper. Haal de pan van het vuur en roer er de pata negra en 2 of 3 eetl. extra vierge, De klein gesneden eieren, maakt de soep nog wat voller van smaak.

Ingrediënten voor 4 personen

150 g chorizo, fijngehakt, 1 ui gepeld en fijngehakt, 1 teen knoflook gepeld en fijngehakt, 2 stengels bleekselderij fijngehakt, 500 g verse spinazie gewassen en gehakt, 8 verse tomaten zonder de pitjes grof gehakt, 1 blik of pot van 400 g kikkererwten uitgelekt, 1,3 l kippenbouillon, zeezout en zwarte peper uit de molen, 50 g pata negra, spaanse ham of prosciutto fijngehakt, extra vierge olijfolie, 2 hardgekookte eieren