Erwtensoep met ras el hanout

home > erwtensoepen > Erwtensoep met ras el hanout

Smelt in een soeppan met dikke bodem de roomboter en fruit daar enkele minuten de fijngehakt ui, de geraspte wortel en de fijngehakte selderie in aan.
Voeg er dan de spliterwten, de laurierblaadjes en zout (of bouillonblokjes) aan toe en giet het water er bij.
Breng aan de kook en laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken en doe er dan het specerijenmengsel bij.
Doe het deksel op de pan en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep, als de spliterwten zacht zijn, glad met een staafmixer en laat daarna nog even 2 minuten op laag vuur zachtjes koken.
Serveertips:
Dien de soep op met daarbij Marokkaans volkorenbrood.





Ingrediënten voor 4 personen

Deze soep kan je zien als een huwelijk tussen Noord-Europa en Noord-Afrika.
De welbekende Europese erwtensoep maar dan op een Noord-Afrikaanse manier bereid door toevoegen van ingrediënten zoals het bekende Marokkaanse specerijenmengsel “Ras el Hanout”, dat vrij vertaald zoiets betekent als “het beste van de winkel”.
Je kunt het in de Marokkaanse winkel kopen of aan een Marokkaans kraampje op de markt in de grote steden.
300 gram spliterwten
1 middelgrote rode ui, zeer fijn gehakt
2 eetlepels fijngehakt selderieblad
1 middelgrote grofgeraspte wortel
2 blaadjes laurier
1/2 koffielepel “Ras el Hanout”
30 gram roomboter
zout naar smaak (of evt. bouillonblokjes)
2 liter lauw water