Kaasfondue met mosselen

home > fondue > Kaasfondue met mosselen

Spoel de mosselen onder stromend koud water. Kijk de mosselen stuk voor stuk na. Verwijder mosselen die, nadat ze een tik op de schelp hebben gekregen, blijven openstaan. Ook de te zware (slik)mosselen moet u wegnemen. Laat de boter in een hoge pan met dikke bodem smelten. Schep prei, uien, bladselderij en verkruimeld laurierblad er door. Leg het deksel op de pan en laat alles 5 minuten zachtjes smoren. Voeg de mosselen bij gedeelten toe. Schep ze na elke toevoeging om. Schenk er vervolgens de wijn over en breng alles met het deksel op de pan aan de kook. Reken op een kooktijd van ca. 7 minuten. Schud de pan tijdens het koken enkele malen heen en weer. Schakel de warmtebron uit zodra alle mosselen zich hebben geopend. Zeef het kookvocht door een tevoren nat gemaakt stuk (kaas)doek. Meet precies 2,5 deciliter af. Neem de mosselen uit de schelpen en zet ze apart. Breng het gezeefde vocht in de caquelon of andere geschikte pan aan de kook. Voeg de kaas bij gedeelten, onder voortdurend roeren, toe. Blijf zolang roeren tot de kaas is opgelost. Maak de maizena aan met 2 eetlepels water (of melk) en roer het mengsel samen met de mosterd door de kaasmassa. Laat er even de kook over gaan. Voeg zout en peper naar smaak toe en roer de dille er, vlak voor het opdienen, door.

Serveertips:
Presentatie: plaats de caquelon of andere pan met de fondue op het rechaud op tafel. Geef de gekookte mosselen er in kleine eenpersoons kommetjes bij en zet een mand met stokbrood op tafel.Tip: geef er een komkommersla met veldsla of waterkers bij.

Ingrediënten voor 4 personen

2 kg verse mosselen; 50 gram boter; 1 ui, grof gesnipperd; 1 middelgrote prei, in smalle ringen; 3 takjes bladselderij, grof gesneden; 1 klein laurierblad, verkruimeld; 3 dl droge witte wijn, zoals Pinot Blanc (Elzas); 600 gram jong belegen Goudse kaas, grof geraspt; 4 theel. maizena; 2 theel. grove (Zeeuwse) mosterd; zout; witte peper uit de molen; 2 eetl. fijngesneden verse dille.