Sachertaartjes

home > gebak-en-snacks > Sachertaartjes

De bodem: Verwarm de oven voor op 180ºC. Zeef de bloem voor de bodem in een grote kom. Meng met de vingertoppen de boter luchtig door de bloem tot het geheel op broodkruimels lijkt. Roer de suiker erdoor en maak een kuiltje in het midden. Voeg de eierdooiers en 1½ theel. ijswater toe en roer het geheel met een mes tot een deeg. Voeg indien nodig meer water toe. Kneed het deeg voorzichtig tot een bal en leg het op een licht met bloem bestoven werkblad. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 18×28 cm. Bak dit op een met bakpapier beklede bakplaat in 10 min. goudbruin. Laat de bodem volledig afkoelen.

De cake: Houd de oven op 180ºC. Vet een platte bakvorm van 18×28 cm. licht in en bekleed hem met bakpapier dat aan twee kanten uitsteekt. Zeef de bloem en cacaopoeder voor de cake in een kom. Maak suiker, boter en jam in een pannetje. Blijf roeren tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur. Voeg het mengsel toe aan de droge ingredieënten en roer tot een samenhangend geheel ontstaat. Roer de eierdooiers erdoor. Klop met een mixer de eiwitten in een droge kom tot zachte pieken. Spatel het eiwit met een metalen lepel door het cakemengsel. Giet dit in de vorm en bak de cake 30 min. Prik met een vleespen in de cake. Blijft de pen droog, dan is de cake goed. Laat de cake 15 min. in de vorm afkoelen en laat hem op een rooster verder afkoelen. Warm de extra jam op en wrijf hem door een zeef. Bestrijk de bodem met 3 eetl. jam. Leg de cake op de bodem. Snijd de randen bij en verwijder harde randjes. Snijd de taart in 24 vierkantjes. Bestrijk de boven- en zijkant van de vierkantjes met de jam. Zet ze op een rooster op een vel bakpapier 4 cm. uit elkaar.

Het glaceer en de afwerking: Breek de chocolade voor het glaceersel in stukjes en doe ze in een kom. Breng de room in een pan aan de kook. Neem de pan van het vuur en giet de room over de chocolade. Laat het mengsel 5 min. afkoelen en roer het glad. Neem steed 1 vierkantje, smeer de chocolade erover en strijk het glad. Schraap restjes glaceer van het bakpapier en doe ze met het overige glaceersel in een papieren spuitzak, waarvan het puntje is afgeknipt, en spuit op elk vierkantje een S. De taartjes zijn 5 dagen in een luchtdichte doos te bewaren. Lekker bij de koffie.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de bodem:

125 g bloem, 60 g boter, 60 g suiker, 2 eierdooiers

voor de cake:

125 g bloem, 40 g cacaopoeder, 250 g fijne tafelsuiker, 100 g boter, 2 eetl. abrikozenjam, 4 eieren, 325 g abrikozenjam (extra)

voor het glaceersel:

250 g pure chocolade, 1,9 dl. room