Zoervleisch (zuurvlees) uit Limburg

home > hoofdgerechten > Zoervleisch (zuurvlees) uit Limburg

Snijd de runderlappen in dobbelstenen. Roer in een kom azijn en water door elkaar. Voeg de laurierbladen en kruidnagels toe. Leg de stukken vlees in deze marinade. Laat het vlees op een koele plaats ca. 12 uur marineren en schep het af en toe om. Haal het vlees uit de marinade en laat het goed uitlekken. Zeef de marinade. Snijd de gepelde uien in ringen. Verkruimel de ontbijtkoek. Verhit de helft van de boter in een braadpan en bak hierin de uiringen al roerend gedurende een minuut of 10. Voeg halverwege de baktijd de bruine suiker toe en roer goed door de uiringen. Schep het uimengsel uit de pan. Verhit de rest van de boter in de braadpan en braad de stukken vlees snel aan alle kanten aan. Strooi er zout en peper op. Giet zoveel marinade bij het vlees dat het voor driekwart onderstaat. Voeg eventueel tussentijds wat extra water toe. Stoof het vlees op een lage hittebron in ongeveer 2-2,5 uur gaar. Voeg na 1 uur de gebakken uien en de laurierbladen toe. Roer de verkruimelde plakken ontbijtkoek erdoorheen als het vlees gaar is. Lekker met rode kool en aardappelpuree, en erg lekker met (Vlaamse) frieten.





Ingrediënten voor 4 personen

1 kg doorregen runderlappen, 5 eetl. rode wijnazijn, 250 ml water, 2 laurierbladen, 8 kruidnagels, 1 kg uien, 4 plakken ontbijtkoek, 100 g boter, 1 eetl. donkerbruine suiker, zout, versgemalen peper