Appelvlaai met eiergelei

home > limburgse-vlaaien > Appelvlaai met eiergelei

Eenvoudig gistdeeg zonder ei.

De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn. Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem bestuiven en het deeg uitrollen. De plaat inboteren en het deeg erin doen. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat opgezet zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op een warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork inprikken. Daarna kan de vlaai gevuld worden.

Maak een bodem van gistdeeg volgens bovenstaand recept en bestrooi deze met paneermeel.Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne schijfjes. Verdeel de appelstukjes op de vlaai en bestrooi ze met suiker en kaneel. Bak de vlaai dan 7 min. bij 200ºC. Haal de vlaai uit de oven en giet een mengsel van 2 losgeklopte eieren, 2 eetl. melk en 40 g suiker over de appels. De vlaai terug in de oven zetten en in ± 20 min. bij 180ºC.verder bakken. Het eimengsel moet na het bakken iets vast aanvoelen. Zonodig kan men de vlaai hierna bestrooien met suiker.





Ingrediënten voor 4 personen

voor eenvoudig gistdeeg zonder ei:

250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout

voor gistdeeg met weinig ei en boter:

250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ½ ei, ¾ dl lauwe melk, 30 g suiker

voor gistdeeg met ei en boter:

250 g bloem, 15 g gist, ½ dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte basterdsuiker, zout

Opmerking:

Wil je deze vlaai met weing ei en boter of met ei en boter maken, zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.

voor de vulling:

¾ kg appels, paneermeel, suiker, kaneel 2 eieren, 2 eetl. melk 40 g suiker