Kersenvlaai

home > limburgse-vlaaien > Kersenvlaai

Eenvoudig gistdeeg zonder ei.

De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn. Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem bestuiven en het deeg uitrollen. De plaat inboteren en het deeg erin doen. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat opgezet zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op een warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork inprikken. Daarna kan de vlaai gevuld worden.

Ontpit de kersen en let op dat ze niet teveel stuk gaan. Als het stevige kersen zijn, is het raadzaam ze vooraf in 2 dl water even te verwarmen. Laat de kersen uitlekken en bind 2 dl van het vocht met het aardappelmeel, giet het vocht over de kersen. Als het zachte kersen zijn, dan niet verwarmen. Maak een bodem van gistdeeg volgens bovenstaand recept, bestrooi deze met paneermeel. Verdeel dan de kersen over de vlaai, bestrooi ze met suiker naar smaak en bak ze direkt in ± 20 min bij 200ºC. in een voorverwarmde oven gaar.





Ingrediënten voor 4 personen

voor eenvoudig gistdeeg zonder ei:

250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout

voor gistdeeg met weinig ei en boter:

250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ½ ei, ¾ dl lauwe melk, 30 g suiker

voor gistdeeg met ei en boter:

250 g bloem, 15 g gist, ½ dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte basterdsuiker, zout

Opmerking:

Wil je deze vlaai met weing ei en boter of met ei en boter maken, zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.

voor de vulling:

1 kg kersen, 100 á 160 g suiker, 8 g aardappelmeel, paneermeel