mossel-recepten

Nederland is een van de grootste mosselproducenten ter wereld. De piepkleine mosseltjes, die men merkwaardigerwijs ‘mosselzaad’ noemt, worden voor de kust van Zeeland opgevist en naar de Waddenzee gebracht om in alle rust op de bodem verder te groeien. Een gedeelte wordt aan touwen of andere attributen opgehangen. Dit noemt men “hangcultuur” met “hangmosselen”.
Als ze groot genoeg zijn worden ze weer opgevist en naar de mosselpercelen in de Oosterschelde bij Yerseke gebracht om te ‘verwateren’. Vroeger waren er alleen mosselen te koop als er een ‘R’ in de maand was. Dat had alles te maken met het transport. De mosselen zijn in juli voor consumptie gereed maar die periode was te warm om de mosselen naar de Randstad of naar België te vervoeren. Tegenwoordig, met de gesloten koelketen van schip tot winkel, kan men de mosselen al in de zomer kopen. Mosselen kan men, net als oesters, rauw eten alhoewel het wel een karwei is om de schelpen stuk voor stuk met een scherp mes open te maken. Eenvoudiger is het om de mosselen kort te koken. Zodra de schelp open gaat is de mossel klaar om opgediend te worden. Zij hebben dan nog de frisse, zilte smaak. Als men mosselen te lang laat koken worden ze taai en donkerbruin. Ondanks – of misschien wel dankzij – het feit dat mosselen steeds duurder worden ziet men ze steeds vaker op de menukaart. Logisch want het is een snelle en makkelijke margemaker. Vet 1%; eiwit 13%

Het schoonmaken van mosselen:

Mosselen die u vers in de winkel koopt zijn zandvrij en ontdaan van hun byssusdraden (baard). De mosselen hoeven slechts goed gespoeld te worden om uitwendig schoon te zijn. Verwijder de kapotte mosselen. De mosselen die openstaan moeten extra nagelopen worden. Openstaande mosselen hoeven niet per definitie weggegooid te worden. Houd de open mosselen met de bolle kant even onder de koude waterstraal, tik even tegen de schelp. Sluit de mossel zich, dan is hij nog vers en geschikt voor consumptie. De mosselen die open blijven, moet u weggooien.

Het bewaren van mosselen:

Bewaar verse mosselen in de groentela van uw koelkast. Leg ze op een treefje (een omgekeerd diep bord kan ook), zodat ze niet in hun eigen vocht komen te liggen. Koop de mosselen bij voorkeur op de dag van bereiding. Hoe verser, hoe lekkerder.
Tip: organiseert u een mosselmaaltijd voor meerdere personen, bestel dan de mosselen ruim van te voren.
!!! Bewaar de mosselen nooit in een bak met water. De mossel is een schelpdier dat in zout water leeft, in zoetwater houdt hij het niet lang uit.

Er zijn veel recepten met mosselen:

Op deze pagina komen een aantal erg lekkere recepten, om op veel verschillende manieren de mosselen op tafel te zetten. Te beginnen met een basisrecept. Geniet er van als ze er zijn, en morgen weer gezond op !.

Mossel recepten