Sperziebonen met ham uit de oven

home > ovenschotels > Sperziebonen met ham uit de oven

De boontjes wassen, afhalen en breken. Het spek in dobbelsteentjes snijden. De ui pellen en fijnsnipperen. Weinig water met zout in een pan aan de kook brengen. De boontjes erin doen en in ca 10 – 20 minuten niet helemaal gaar koken. (is afhankelijk van de soort) Daarna goed afgieten.
De spekjes in een pan laten uitbakken. De uien bij het uitgebakken spek in de pan doen en zachtjes fruiten. Het teentje knoflook pellen en boven de pan uitknijpen. Alles goed door elkaar roeren en laten sudderen.
De peterselie schoonmaken, wassen en droogdeppen en fijnhakken. De ham in reepjes snijden. Beide in de pan doen
en ca. 2 minuten door laten warmen. Daarna de boontjes toevoegen en dat alles voorzichtig doorelkaar mengen.
Een vuurvaste ovenschaal beboteren. Het groentemengsel hierin doen. De eieren met de zure room en ongeveer de
helft van de kaas door elkaar roeren. Pittig op smaak brengen met peper en zout en de paprikapoeder.
Dit mengseltje over de bonen in de schotel uitschenken en de rest van de kaas over de bonen strooien.
De schotel precies in het midden van de voorverwarmde oven plaatsen en ongeveer 15 minuten laten staan.





Ingrediënten voor 4 personen

600 gram Sperziebonen
zout
60 gram doorregen spek
1 ui
1 teentje knoflook
peterselie
120 gram magere gekookte ham
boter om in te vetten
3 eieren
1 kuipje zure room
ca. 100 gram geraspte kaas
peper uit de molen
paprikapoeder