Pilav «quabili»

home > recepten-uit-afghanistan > Pilav «quabili»

Waarschijnlijk de best bekende en de populairste pilav in Afghanistan. Hij kan zowel met kip als met lamsvlees worden gemaakt, met of zonder rozijnen, maar er moeten in elk geval wortelen in zitten.

Was de rijst een paar keer en laat 30 minuten tot 2 uur in koud water weken. Verhit de olie in een vuurvaste pan en laat de ui 3 minuten regelmatig omscheppend fruiten. Voeg het lamsvlees of de kip toe en laat 2-3 minuten aanbraden. Voeg het water en wat zout en peper toe. Breng alles aan de kook en laat met het deksel op de pan 35-40 minuten zachtjes koken tot het vlees gaar is. Giet de bouillon in een maatbeker en laat het vlees of de kip in de pan.
Meet 3/4 liter vocht af om de rijst te koken en voeg zo nodig extra water toe. Verdeel de rozijnen, als ze worden gebruikt, en de wortel over het vlees en strooi er het komijnpoeder en eventueel het saffraanpoeder over. Schep de uitgelekte rijst over de wortel. Giet er de bouillon bij en bestrooi met wat zout en peper. Zet het deksel op de pan, breng aan de kook en laat ca. 20 minuten zachtjes koken tot al het vocht door de rijst is opgenomen. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat nog 25-30 minuten zachtjes koken. Of zet de pan 30-40 minuten in een op 150 °C voorverwarmde oven. De oventijd mag desgewenst ook worden verlengd als het gerecht nog langer warm dient te worden gehouden.
Schep voor het serveren van dit gerecht de rijst met de wortel en de rozijnen in een kom en het vlees of de kip in een voorverwarmde schaal. Schep de rijst met de wortel en de rozijnen goed door elkaar en schep het mengsel daarna over het vlees of de kip, zodat vlees of kip onder de rijst zijn bedolven. Of serveer vlees en rijst in verschillende schalen en schep de wortel en de rozijnen als garnering over de rijst. Wie dit allemaal wat te veel van het goede vindt, schept alles in de pan door elkaar en doet het in een grote schaal. Het ruikt heerlijk en ziet er op iedere manier lekker uit.





Ingrediënten voor 4 personen

500 g langkorrelige rijst, bij voorkeur basmatirijst – 3-4 eetlepels olijfolie – 1 grote ui, geraspt of fijngesnipperd – ca. 750 g lamsvlees, in blokjes gesneden, of 1 kip in 8-10 stukken verdeeld – 1/4 liter water en later meer – zout en peper – 100 g rozijnen, desgewenst – 2-3 grote wortelen, in reepjes gesneden of grofgeraspt – 2 eetlepels komijnpoeder – 1/3 theelepel saffraanpoeder, desgewenst