Pilav «zarda»

home > recepten-uit-afghanistan > Pilav «zarda»

Een feestgerecht, dat er indrukwekkend uitziet, maar dat gemakkelijk is, als u eenmaal de voorbereidingen achter u hebt.

Gebruik een dunschiller of speciaal citrusschilmesje en snijd de sinaasappelschil in lange repen. U kunt ook een aardappelschilmesje gebruiken. Snijd dan de repen in heel kleine reepjes. Blancheer die door er kokend water over te schenken, spoel ze af onder stromend water en laat ze drogen. Pers de sinaasappels. Doe de suiker met de sinaasappelschil en ca. 175 ml sinaasappelsap in een pan en kook dit 5-8 minuten, tot het dik en stroperig is. Voeg de saffraan toe, roer en zet het weg.
Verhit de boter in een grote vuurvaste kasserol. Bak de amandelen kort, haal ze met een schuimspaan uit de pan en zet ze opzij. Voeg de kip toe en bak ze 2-3 minuten bruin aan elke kant, haal ze uit de pan en zet ze weg. Voeg de uien toe en fruit ze op middelhoog vuur tot ze zacht en glazig zijn. Doe de kip terug in de pan, voeg zout en peper en 1 liter kokend water toe, roer om het aanbaksel op te lossen. Roer de rijst erdoor en breng alles weer aan de kook. Leg een deksel op de pan, zet het vuur laag en kook alles 12-15 minuten zachtjes op het fornuis of 35-35 minuten in een op 150°C voorverwarmde oven. Haal het deksel van de pan: de rijst moet helemaal stevig en gaar zijn en het vocht opgenomen. Strooi de amandelen, pistaches en het bewaarde saffraan-siroopmengsel erover. Dek alles weer af en laat nog 5 minuten koken of 10-15 minuten in de oven.
Leg de sinaasappelschil er in krullen bovenop. Garneer met de munt en houd warm.
Knapperige sla, warm brood en een schaal volle yoghurt passen er prachtig bij.





Ingrediënten voor 4 personen

2 sinaasappels, gewassen – 175 g kristalsuiker – 2 plukjes saffraandraadjes of 4 mespunten saffraanpoeder – 50 g (geklaarde) boter – 125 g gepelde amandelen – 4-6 kippenborsten, zonder vel of been – 2 uien, in ringen – zout en versgemalen zwarte peper – 500 g witte basmatirijst – 50 g pistachenoten, gepeld en zonder velletjes – 6-8 munttakjes, voor de garnering