Vissoep uit Canada, (fish chowder)

home > recepten-uit-canada > Vissoep uit Canada, (fish chowder)

Maak de vis schoon, verwijder de koppen, staarten en vinnen. Bewaar ze voor het trekken van een bouillon. Spoel de vis onder koud water af en snijd ze in moten van ca. 3 cm. Besprenkel ze met citroensap en laat ze 15 minuten intrekken.
Breng in een ruime pan 1 1/4 liter water met de vissenkoppen, vinnen en staarten aan de kook. Maak de prei schoon en snijd hem in grove stukken. Voeg die met de selderij, peterselie en het gekneusde blaadje laurier aan de pan toe. Schrap de wortel, snijd hem in plakjes en voeg die ook toe. Doe er desgewenst nog wat zout en peper en trek een geurige visbouillon in 30 minuten.
Snijd het spek in blokjes of reepjes en bak deze in de koekenpan knapperig uit. Neem ze uit de pan en leg ze apart. Pel de uien en snipper ze fijn. Bak de uien in het overgebleven spekvet in 3 minuten goudbruin. Zeef de bouillon en doe een paar lepels hiervan in de pan met ui. Roer even en breng de uimassa met de rijst en blokjes spek over in de gezeefde bouillon. Breng het geheel weer aan de kook. Laat nog ca. 15 minuten zachtjes sudderen. Voeg in de laatste 15 minuten de stukken vis toe. Breng de soep op smaak met peper en piment en neem de pan van het vuur. Roer nu de room en witte wijn erdoor.
Serveer de chowder in warme soepkommen; bestrooi met fijngehakte basilicum of kervel.

Ingrediënten voor 4 personen

Nodig:
ca. 1 1/2 kg zeevis met kop (kabeljauw, schelvis, poon) – 2 eetlepels citroensap – 1 prei – 2 takjes selderij – 1 blaadje laurier – ca. 100 g winterwortel – 125 g mager rookspek – 4 sjalotjes of 2 uien – zout en versgemalen witte peper – 100 g snelkookrijst – 1 theelepel piment – 1 dl room – 1 dl witte wijn – basilicum of kervel