Gehaktballen met tomatensaus

home > recepten-uit-de-stoomkoker > Gehaktballen met tomatensaus

Voor de saus:
Snijd de harten uit de tomaten. Hak ze grof en doe ze samen met het sap in een middelgrote steelpan. Voeg de overige ingrediënten voor de saus toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 min. zachtjes koken, afgedekt, tot de saus met ongeveer een kwart is ingedampt. Haal van het vuur.
Doe intussen voor de gehaktballen alle ingrediënten in een middelgrote schaal en meng met de handen of een vork.
Vorm er 6 ballen van en leg die in een laag in de stoomkorf. Dek af en stoom in ongeveer 20 min gaar. Zet voor het serveren de saus weer op het vuur. Proef en breng op smaak met zout, peper en de tabasco. Doe de gehaktballen met een grote lepel voorzichtig over op een serveerschaal. Giet de saus erover en dien op.
Serveertips:
Serveer met de gekookte rijst en frisse salade.





Ingrediënten voor 4 personen

Tomatensaus:
1 blik Italiaanse tomaten uitgelekt, ½ kop sap bewaard, 2 eetl. olijfolie, 1 eetl. gehakte peterselie, ½ theel. suiker, 1/8 theel. gedroogde oregano, ¼ theel. zout of meer naar smaak, 1/8 theel. versgemalen zwarte peper, of meer neer smaak.
Gehaktballen:
500 g mager rundergehakt, ¼ kop gehakte ui, ½ kop gekookte rijst, 1 eetl. peterselie, ¼ theel, rundergehaktkruiden, 1/8 theel. versgemalen zwarte peper, scheutje tabasco naar smaak