Gebraden Elzasser spekrollade

home > recepten-uit-frankrijk > Gebraden Elzasser spekrollade

  • gerookte vleespastei is kant-en-klaar te koop. Als dat bij u niet het geval is, neem dan een rauwe Gelderse rookworst. Ontdoe die van het velletje of schraap met een mes de worst van het velletje. U heeft de keus uit grove of fijne rookworst.

Het is de bedoeling dat u beschikt over een mooi vierkant stuk mager spek. Snijd dat twee maal open tot een grote lap of vraag uw slager dat voor u te doen. Als u zegt dat het een rollade wordt, dan weet hij het wel. Leg de lap open op tafel en strooi er wat peper over. Bestrijk het vlees vervolgens met een beetje mosterd. Vervolgens strijkt u met een mes de gerookte vleespastei over de gehele lap. Het magere spek wordt nu opgerold en dicht gebonden met rolladetouw. Tenslotte bestrooit u het vlees met grill- of barbecuekruiden.
De rollade kan nu gebraden worden.
Welke manier van braden u ook kiest, het is de bedoeling dat de spekrollade door en door gaar wordt. Zo is zij op haar lekkerst. Als u een vleesthermometer heeft, haal de rollade dan pas uit de oven als de meter 78 °C aanwijst. In de oven op traditionele wijze, bij 180-190°C, moet u rekenen op anderhalf uur. Mocht de rollade tussentijds te bruin worden, dek ze dan af met een stukje alufolie.

Een lekkere maaltijd
De Elzasser spekrollade smaakt uitstekend in niet te dunne plakken bij aardappelpuree en zuurkool. Of bij een stamppot daarvan. In warme plakken op de boterham is de rollade ook heerlijk, zeker als u er een glas witte wijn bij schenkt. Er is ook nog de mogelijkheid om van de rollade dikke plakken te snijden en die te bakken in de koekenpan. Of even onder de grill leggen. Tenslotte kunt u de rollade als gewoon, koud broodbeleg gebruiken.





Ingrediënten voor 4 personen

Het woord spek schrikt veel mensen af, maar als u goed kijkt naar het vlees dat u bij de slager voor dit recept gekocht hebt, ziet u dat niet alles wat licht van kleur is, ook spek is. Het is gewoon lichtgekleurd mager vlees.
Het kost even moeite om de rollade in elkaar te zetten, maar keukenprinsessen en prinsen vinden dat juist leuk.

Voor 8 personen:
800 g vers mager spek – 200 g gerookte vleespastei * – mosterd – peper – grill- of barbecuekruiden