Pain de Campagne

home > recepten-uit-frankrijk > Pain de Campagne

Ga voor bereiding met de broodmachine als volgt te werk: Plaats de kneedhaak in de bakvorm. Vul de bakvorm met het water en yoghurt en strooi hier het zout in. Doe er het meel, tarwezemelen en tarwekiemen bij en maak een kuiltje. Los de verse gist op in een beetje lauw water en doe de opgeloste gist of de instant gist in het kuiltje. Klem de bakvorm op de juiste wijze in de machine en stel deze in op volkorenbrood of ‘whole wheat’ en kies de korstkleur: licht, middel of donker. Druk op start. Haal, nadat de machine klaar is, het brood direct uit de vorm en laat het op een taartrooster helemaal afkoelen.

In plaats van het volkorentarwemeel kunt u ook zogenaamd. ‘gebuild’ tarwemeel nemen: dit is gezeefd meel (voornamelijk de zemel is eruit gezeefd) met een uitmalingsgraad van minimaal 85%, waarmee u een rijk bruin brood verkrijgt. Dit deeg hoeft dan minder lang te rijzen maar moet even lang bakken. En in plaats van de instantgist kunt u ook twee keer zoveel verse gist nemen. Deze moet u dan in een beetje lauw water oplossen voor gebruik. Vooraf: zorg dat de yoghurt lauw is. Benodigde materialen (voor bereiding met de hand): een bakplaat en een vetvrije spray

Meng het meel, tarwezemelen, tarwekiemen en zout in een kom en maak in het midden een kuiltje. Los de verse gist op in een kopje met een beetje lauw water en giet dit samen met 2 dl lauw water en 1 dl lauwe yoghurt in het kuiltje. Als u instant gist gebruikt kunt u dit onopgelost bij het meel doen. Kneed alles met een lichte soepele beweging minstens 10 minuten tot er een gladde, soepele en elastische bal ontstaat. Voeg als het te droog is iets meer vocht toe.

Dek de kom af met een vochtige doek. Laat het deeg in een kom 60 minuten rijzen op een tochtvrije, warme plek.

Na deze eerste rijs het deeg opnieuw kneden en doorslaan. Vorm een langwerpig brood en leg het op een met vetvrije spray bespoten bakplaat. Bestrijk het brood met water en strooi er de tarwezemelen over. Kerf het brood enkele malen kruiselings in. Dek de vorm wel weer af met een vochtige doek en plaats deze op een tochtvrije, warme plek. Laat het deeg 45 minuten rijzen tot het twee keer zo groot is geworden. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

Zet het brood in de voorverwarmde oven en bak het in 25-35 minuten bruin. Het brood is gaar als het bruin is en als het hol klinkt wanneer er op geklopt wordt.

Haal het brood vanuit de oven meteen van de bakplaat en laat het op een taartrooster helemaal afkoelen.





Ingrediënten voor 4 personen

Ontbijtgerecht

Ingrediënten voor 6 personen:

300 g volkorentarwemeel
150 g roggemeel
25 g tarwezemel
25 g tarwekiem
10 g zout
12 g gist, gedroogde
250 ml. water, lauw
1 dl. yoghurt, magere
2 eetl. water

Wat heb je nodig?

Benodigde materialen (voor bereiding met de broodmachine): een broodmachine, een bakplaat en een vetvrije spray.