Naan (brood)

home > recepten-uit-india > Naan (brood)

Verwarm de melk in een pan tot lauwwarm. Schenk de melk in een kom. Verbrokkel de gist en voeg toe met 1 theelepel suiker. Roer goed door en laat dit zetsel ca. 15 minuten staan tot de gist is opgelost. Zeef het meel in een grote kom, voeg zout en bakpoeder toe en vermeng grondig met elkaar. Voeg achtereenvolgens 1 theelepel suiker, melk met gist, olie, yoghurt en losgeklopt ei toe en roer dit tot een deeg. Kneed dit krachtig door, vorm hiervan een bal en laat deze afgedekt op een warme plaats, eventueel op de verwarming ca. 1 uur rijzen. Warm de oven voor op 225°C. Vet een bakblik in en verwarm dit in de oven. Kneed het deeg opnieuw door en verdeel het daarna in 9 stukken. Vorm va elk stuk een bal. Rol de eerste 2 tot 3 ballen uit op een met bloem bestoven ondergrond tot druppelvormige naans van 5-8 cm dik, 25 cm lang en ca. 13 cm breed. Leg de naans op het hete bakblik in het midden van de hete oven en bak ze in 6-8 minuten goudbruin. Leg de gebakken broden in een schone papieren servet of een linnen doek.
Bereid de rest van de naans op dezelfde manier.
Serveer de naans liefst warm uit de oven.

Opmerking: In India wordt dit brood in een bijzonder hete tandoori-oven gebakken. Naan wordt geserveerd bij groente- en vleesgerechten.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor 9 broodjes: – 1 1/2 dl melk – 15 g gist, verkruimeld – 2 theelepels suiker – 500 g tarwemeel, plus meel om te bestuiven – 1 theelepel zout – 1 theelepel bakpoeder – 2 eetlepels plantaardige olie, plus olie om in te vetten – 1 1/2 dl yoghurt (vetgehalte ten minste 3 1/2 %) – 1 middelgroot ei