Gebraden kip «alla Romana»

home > recepten-uit-italie > Gebraden kip «alla Romana»

De kippetjes van binnen en van buiten wassen en droogdeppen. Kippenbouillon aan de kook brengen, kippen erin leggen en bij matige temperatuur 30 minuten laten koken. Kippen uit de soep scheppen, laten uitlekken en een beetje afkoelen. Dan het vel er aftrekken en het vlees in zo groot mogelijke stukken van het karkas snijden en koud laten worden.
De bloem in een kom doen en de eieren en de kruiderijen erdoor kloppen. De witte wijn langzaam erbij gieten en nu alles met een garde tot een dun, glad deeg kloppen. Dit deeg 10 minuten laten rusten. Nu pas de Parmezaanse kaas erdoor roeren.
De olie in een frituurpan zo heet laten worden dat er op een pollepel die erin wordt gehouden, belletjes worden gevormd. Het kippenvlees in vingergrote stukken snijden. Steeds 5-7 stukjes door het deeg halen en dan in de olie in 4-5 minuten bruin en knapperig bakken. De stukjes kip op keukenpapier laten uitlekken en warm houden tot alle stukjes zijn gebakken.
Serveren: de gefrituurde kip in hoopjes op enkele blaadjes sla leggen en garneren met enkele partjes citroen en in olie gebakken toefjes peterselie.
Er kan een remouladesaus bij worden gegeven, een salade van 4 sinaasappels (in plakken gesneden) en een in ringen gesneden ui in een marinade van citroensap, olijfolie, peper en zout. Natuurlijk hoort hier ook vers witbrood bij en een koele rosé of een fruitige wijn.

Ingrediënten voor 4 personen

2 panklare kippetjes, elk 800 g – 2 liter heldere kippenbouillon (van tablet mag) – 150 g bloem – 2 eieren – zout – snufje gemberpoeder – snufje kruidnagelpoeder – 3/8 liter droge witte wijn – 50 g geraspte parmezaanse kaas – 1 liter olijfolie