Milanese gehaktballen met boerentomaten-paprikasaus

home > recepten-uit-italie > Milanese gehaktballen met boerentomaten-paprikasaus

Doe het gehakt in een kom en strooi er zout en peper overheen. Verder de kruiderij naar smaak: nootmuskaat, oregano, tijm, basilicum enz. Snuffel maar eens in uw kruidenrekje. Snipper het sjalotje en voeg dat eveneens toe. Prak tenslotte de gekookte aardappelen fijn en doe ze ook bij het gehakt. Goed kneden en er vervolgens 4 gelijke ballen van vormen.
Neem een braadpan en laat de boter bruin worden. Wentel de ballen er in rond, temper het vuur en plaats een deksel schuin. Braad de gehaktballen geheel gaar in ca. 30 minuten. Natuurlijk draait u ze af en toe om. Haal de gehaktballen uit de pan, leg ze op een warm bord en houd ze warm.
Verwijder bijna alle bakboter uit de braadpan. Maak de paprika schoon (zaadjes en zaadlijsten verwijderen) en snijd ze in grove stukken. Doe ze in de pan, sluit die en laat de paprika zo op laag vuur een minuut of 10 staan. In die tijd pelt u de tomaten: geef er aan de onderkant kruiselings 2 kerven in en leg de tomaten dan 1 minuut in kokend water. De velletjes laten zich nu gemakkelijk verwijderen. Snijd de tomaten in stukken.
Giet de bouillon nu bij de paprika en zet het vuur hoger. Terwijl de bouillon aan de kook raakt, lost u het aardappelzetmeel op in de rode wijn. Als de bouillon kookt, giet u de rode wijn er in, zodat de saus gaat binden. Voeg de tomatenpuree, het uitgeperst teentje knoflook er bij en op het laatst de stukken tomaat. Laat de saus nu nog op laag vuur 5 minuten zachtjes pruttelen.
Giet de saus in een schaal en leg de gehaktballen er in. Schep een eetlepel van de saus over elke gehaktbal. Garneer het gerecht met fijngehakte peterselie.

Ingrediënten voor 4 personen

500 g gehakt half-om-half – 1 theelepel zout – mespunt peper – nootmuskaat – oregano, tijm, basilicum en andere kruiderij, naar smaak – 100 g gekookte aardappelen – 1 klein sjalotje – 2 grote tomaten – 1 rode paprika – 1/2 liter bouillon (van tablet mag) – 1 klein blikje tomatenpuree – 1 eetlepel aardappelzetmeel – 1 glas rode wijn – 1 teentje knoflook – 100 g boter – fijngehakte peterselie