Milanese risotto voor de smulpaap

home > recepten-uit-italie > Milanese risotto voor de smulpaap

Maak 50 g boter warm en laat daarin het merg en de ui goudgeel fruiten. Doe de rijst in de pan en bak ze onder geregeld roeren even aan. Voeg de jus en enkele eetlepels bouillon toe. Breng de rest van de bouillon aan de kook en voeg deze bij kleine hoeveelheden onder goed roeren aan de rijst toe. Wacht steeds met bijschenken van bouillon tot de reeds toegevoegde portie door de rijst is opgenomen. Houd zowel de rijst als de bij te schenken bouillon aan de kook. Voeg als na 18-20 minuten alle bouillon is verbruikt en de rijst gaar is, de rest van de boter, de saffraan, kaas, worst toe, alsmede aroma, peper en zout naar smaak.
Dit gerecht is op de juiste wijze bereid als de rijstkorrels goed aan elkaar kleven en de rijst niet te compact is geworden, maar een soort pap heeft gevormd.
Dit gerecht kan ook z¢ gegeten worden, maar wij gaan verder voor de smulpapen:

Houd de Milanese risotto warm op een pan met bijna kokend water. Zet het volgende klaar:

200 g doperwten, vers of uit de diepvries – 200 g vette ham – 3 eetlepels olie – 1 middelgrote, zeer fijngesnipperde ui – aroma, peper uit de molen, zout – flinke mespunt suiker

Was de doperwten of laat ze ontdooien. Snijd het vette deel van de ham af, snijd het vet klein en de ham in smalle repen. Maak de olie warm, bak daarin het hamvet langzaam uit en fruit er de ui goudgeel in. Voeg de doperwten toe met 5 eetlepels warm water, aroma, peper, suiker en zout. Laat het water koken, leg het deksel op de pan en draai de warmtebron laag en laat de doperwten gaar smoren. Schep dan de reepjes ham door de erwten, proef deze en maak ze smakelijk.
Leg de warm gehouden risotto op een schotel of in een schaal en schep daar de erwten op.

Ingrediënten voor 4 personen

Eerst maken we de gewone Milanese risotto; daarna verwennen we de smulpapen!

Voor 4 personen:
75 g boter – 75 g rundermerg – 1 grote, in smalle ringen gesneden ui – 350 g kleefrijst – 3 eetlepels bruin van jus – 2 liter bouillon (van tablet mag) – flinke mespunt saffraan of kurkuma – 100 g gemalen parmezaanse kaas – 150 g in kleine blokjes gesneden boterhamworst – aroma, peper en zout