Risi e bisi (rijstsoep)

home > recepten-uit-italie > Risi e bisi (rijstsoep)

Dop de erwten en was ze. Laat de erwten uit blik uitlekken of diepvrieserwten ontdooien. Smelt de boter in de soeppan. Snijd de bacon in heel kleine stukken en bak ze langzaam uit in de hete boter; fruit de ui even mee. Voeg de verse doperwten of erwten uit de diepvries en een deel van de bouillon toe. Doe de blokjes ham en de rest van de bouillon in de pan. Voeg, als de bouillon kookt, de rijst toe met het selderijgroen of, als dat niet verkrijgbaar is, 2 fijngesneden stengels bleekselderij. Laat de rijst gaar, maar niet te zacht worden.
Maak het aardappelmeel aan met wat water en bind de soep met dit papje. Laat de soep nog even doorkoken en doe de erwten uit blik erbij. Roer de peterselie door de soep en voeg aroma, peper en zout naar smaak toe. Strooi de kaas in de soep of geef de kaas er apart bij.

Tip: deze rijstsoep wordt nog smakelijker wanneer het aardappelmeel vervangen wordt door puree van doperwten.

Ingrediënten voor 4 personen

1 kg verse doperwten of 1 blik of 450 g erwten uit de diepvries – 50 g boter – 1 grote, zeer fijngesnipperde ui – 100 g bacon of rauwe ham – 250 g in blokjes gesneden schouderham – 3 liter bouillon (van tablet mag) – 200 g zachtkokende rijst – 1/2 bosje zeer fijngehakte selderij – 5 eetlepels aardappelmeel – 6 eetlepels fijngehakte peterselie – aroma – peper uit de molen, zout – 6 eetlepels parmezaanse kaas