Risotto met scampi en vis uit Milaan

home > recepten-uit-italie > Risotto met scampi en vis uit Milaan

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op het pak en houd hem warm. Snijd het groen van elke sliertsjalot in 3 stukken van ca. 8 cm (het holle gedeelte). Leg ze apart. Snijd het wit in schuine stukjes. Pel de knoflook en pers de teentjes boven het sjalottenwit uit.
Verdeel de vis in stukjes, maar snijd ook enkele reepjes van 10 cm lang. Vul de ‘holle’ sliertsjalotten met deze reepjes en leg ze op een bord. Spoel de scampi onder koud water af en laat ze in een zeef uitlekken.
Verhit de olie en de boter in een braadpan met dikke bodem en bak het wit van de sliertsjalot met knoflook in 3 minuten op laag vuur zacht goudgeel. Bak de stukjes vis om en om tot ze verkleuren. Schep ze uit de pan en leg ze op een bord. Bak de met vis gevulde sjalottenpijpjes en de scampi ca. 2 minuten al omscheppend even mee. Neem ze dan uit de pan en leg ze bij de reeds gebakken vis.
Verwarm de bouillon apart en schenk deze in de braadpan. Breng hem langzaam en onder af en toe roeren aan de kook. Maak intussen de preien schoon en snijd lelijk blad en worteldeel eraf. Halveer de preien in de lengte en snijd ze in reepjes. Borstel de champignons af of maak ze met vochtig keukenpapier schoon. Snijd de champignons in dikke schijfjes of snijd de kleine middendoor. Voeg ze met de prei aan de bouillon toe. Was de tomaten en snijd ze ongeschild in partjes. Voeg ze eveneens toe. Breng het geheel op smaak met zout, peper en tomatenpuree. Voeg de rijst toe. Leg de gevulde groene sjalotten, de stukjes vis en de scampi op de rijst en dek de pan af. Laat in ca. 6 minuten op laag vuur door en door warm worden.
Doe de risotto over in een voorverwarmde schaal en bestrooi tot slot met fijngeknipt bieslook en garneer met wat dille.

Tip: als de rijst te vochtig blijft, kunt u de rijst zonder deksel ca. 3 minuten zachtjes stoven. Wordt de rijst echter te droog, dan bestaat er kans op aanbranden. Voeg in dat geval iets water of bouillon toe en schep alles voorzichtig om. Dek de pan af en laat nog even verder op laag vuur doorstoven.

Ingrediënten voor 4 personen

Een overheerlijk Italiaans rijstgerecht met scampi en visfilet dat te vergelijken is met de bekende Spaanse paella.

Voor 4 personen:
250 g snelkookrijst – 4 sliertsjalotten – 2-3 teentjes knoflook – 300 g visfilet (kabeljauw, schelvis) – 200 g gepelde scampi – 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie – 1 eetlepel boter – 1/2 liter kippen- of vleesbouillon (van tablet mag) – 2 dunne preien – 150 g kleine champignons – 2 tomaten – zout en versgemalen zwarte peper – 2-3 eetlepels tomatenpuree – bieslook – dille