Felafel met tomatenmix

home > recepten-uit-libanon > Felafel met tomatenmix

Voor de felafel: erwten tenminste 4 uur of een hele nacht in water weken. Laten uitlekken en in een keukenmachine ca. 30 seconden mixen tot ze fijngemalen zijn. Ui, knoflook, peterselie, komijn, water en bakpoeder erbij doen en in ca. 10 seconden tot een grove puree mixen. Het mengsel 30 minuten laten staan.
Voor de tomatenmix: alle ingrediënten in een kom vermengen en apart zetten. Telkens 1 volle eetlepel van het erwtenmengsel tot balletjes vormen en overtollig vocht met de handen eruit persen. Olie in een diep, zware pan verhitten en 1 balletje per keer met een lepel in de matig hete olie leggen. Lepel ietwat schudden, zodat het balletje niet blijft plakken. 3-4 minuten frituren en voorzichtig met een schuimspaan uit de olie halen. Op keukenpapier goed laten uitlekken. Warm of koud serveren op tomatenmix. Als het mengsel te nat is een beetje bloem toevoegen.





Ingrediënten voor 4 personen

Nodig voor 6 (zes) personen:
voor de felafel:
2 koppen kikkererwten – 7,5 dl water – 1 kleine ui, gesnipperd – 2 teentjes knoflook, geperst – 2 eetlepels verse fijngehakte peterselie – 1 eetlepel verse fijngehakte koriander – 2 theelepels gemalen komijn – 1 eetlepel water – ½ theelepel bakpoeder – olie, om te frituren
voor de tomatenmix:
2 middelgrote tomaten geschild en gehakt – ¼ kleine Libanese komkommer, fijngesneden – ½ groene paprika, fijngesneden – 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt – 1 theelepel suiker – 2 theelepels chilisaus – ½ theelepel gemalen zwarte peper – geraspte schil en sap van 1 citroen