Tahoe-garnalenballetjes

home > recepten-uit-maleisie > Tahoe-garnalenballetjes

Snijd de tahoe in grove stukken en doe deze in een keukenmachine of blender. Kijk de garnalen na op achtergebleven schalen; spoel ze kort onder koud water en laat ze uitlekken. Voeg ze aan de tahoe toe. Pel de sjalotjes en teentjes knoflook en hak ze grof. Maak de prei schoon en snijd ook deze in grove stukken. Voeg sjalot, knoflook en prei toe met de rijstebloem, het losgeklopt ei, peper en zout. Draai tot een mooie, egale en smeuïge puree en vorm hiervan balletjes ter grootte van een kleine pruim. Verhit de olie in een frituurpan met mand en bak de balletjes in porties snel goudbruin en gaar. Schep ze met een schuimspaan eruit en laat ze op een met keukenpapier belegde schotel uitlekken. Houd ze warm. Verwarm voor de saus de bouillon in een steelpan met dikke bodem. Hak de tomaten fijn en voeg ze toe. Pel de sjalotten en knoflook en snipper ze zeer fijn. Voeg ze met de gember toe en roer even door. Schenk de sojasaus en het citroensap erbij en breng op smaak met suiker. Roer tot de suiker is opgelost en de saus warm is, maar niet kookt. Schenk de saus over de balletjes uit en serveer direct, bestrooid met peterselie.
Lekker met gekookte rijst.





Ingrediënten voor 4 personen

750 g tahoe (3 blokjes) – 250 g gepelde garnalen – 2 sjalotjes – 2-3 teentjes knoflook – 1 kleine prei – 1 1/2 eetlepel rijstebloem – 1 groot ei – zout – 1 theelepel versgemalen zwarte peper – olie om te frituren – 2 eetlepels fijngehakte peterselie of kervel
saus:
3 dl bouillon (van tablet mag) – 3 gepelde tomaten (blik) – 2 sjalotjes of 1 ui – 2 teentjes knoflook – 1 theelepel geraspte gemberwortel – 1 1/2 eetlepel lichte Chinese sojasaus – 1 eetlepel citroensap – 2-3 theelepels suiker