Sara's B'stilla II

home > recepten-uit-marokko > Sara's B'stilla II

Rooster de amandelen goudbruin in een klein beetje olie. Maal ze grof in een vijzel, of hak ze grof in de keukenmachine. Meng met 1 theelepel kaneel en zet tot gebruik weg.

Verhit de 2/3 kop boter en de geclarificeerde boter samen in een grote pan met dikke bodem, voeg de ui toe. Fruit de ui een paar minuten en voeg dan de kip, peper, zout, saffraan, kaneel, peterselie en koriander toe. Laat zachtjes sudderen tot de kip gaar. Voeg zonodig tijdens het koken een beetje water toe als het kookvocht te snel slinkt. Haal de kip uit de pan. Klop de eieren los en voeg ze langzaam, al roerend, toe aan de saus. Haal de pan van het vuur.
Vet een grote ronde bakvorm in, en zorg dat alle ingrediënten onder handbereik liggen; deeg, gesmolten boter, amandelpasta, kip en de saus. Smeer een vel deeg in met boter en leg het met de beboterde kant naar boven in de ovenschaal. Doe dit met nog 4 of 5 vellen, en leg ze zo in de ovenschaal dat de vellen half over de rand hangen. Ga zo door en maak een tweede deeglaag. Giet de saus in de schaal, en bedek de saus met twee lagen deegvellen van 3 a 4 vellen elk – deze keer moet het deeg niet over de rand van de vorm hangen. Bedek deze laag met het vlees. Leg hier weer twee lagen deeg over, en verdeel hier weer de amandelen over. Neem nu de deegflappen die over de rand hangen en vouw ze om zodat ze de amandelen bedekken. Leg 1 vel deeg met de beboterde kant naar beneden bovenop de pastei, en daarbovenop weer een cirkel van 4 of 5 vellen, met de beboterde kant naar beneden. Steek de overhangende flappen in de schaal, alsof je een bed opmaakt :). Bestrijk de bovenkant met gesmolten boter, en zet de bstila tot gebruik in de koelkast. (Je kunt dit gerecht vrij ver van tevoren maken.)
Verwarm de oven op 200ºC, en zet de pastei erin. Als na 15-20 minuten de bovenkant goudbruin is, een ronde ovenschaal erover plaatsen en de pastei voorzichtig omdraaien en terug in de oven zetten zodat de andere kant ook bruin wordt.
Serveer de Bstila op een grote schaal, bestrooi de bovenkant met poedersuiker en maak met het kaneelpoeder voorzichtig een raster erop. Geef iedereen een bakje poedersuiker om naar eigen smaak toe te voegen.

Ingrediënten voor 4 personen

Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 8 personen:

Bstila wordt traditioneel bereid met duivenvlees, maar kip is een goed alternatief. Marokkanen eten bstila met hun vingers uit een schaal midden op de tafel. Wilt u iedereen zijn eigen portie geven, dan kan de pastei in punten worden gesneden. In sommige Marokkaanse recepten moet soms wel een hele kop suiker met de bovenste laag amandelen en kaneel worden vermengd, maar ongezoet is de pastei ook heerlijk. Voor de korst kan phyllodeeg uit de diepvries worden gebruikt.
1 pond blanke amandelen
olie
1 theel. kaneel
2 eetl. geclarificeerde boter
2/3 kop boter
1 grote ui, fijngehakt
1 kip, ontbeend en in stukken gesneden
1 theel. peper
¼ theel. zout
½ theel. safraan
1 bosje peterselie, fijngehakt
½ bosje (marokkaanse) koriander, fijngehakt
5 eieren
1½ pond ‘ouraka’ of phyllodeeg
½ pond gesmolten boter
poedersuiker