Tajine met Vlees en Groenten

home > recepten-uit-marokko > Tajine met Vlees en Groenten

Wat olijfolie en zonnebloemolie verwarmen (niet verhitten!) in een pan. Vlees (kleine sneeën erin maken) erin doen, de in stukjes gesneden uien, fijngesneden kasboer en peterselie (meer kasboer dan peterselie), zout, peper, saffraan. Alles goed door elkaar roeren en laten sudderen op een normaal pitje*, ± 20 min. tot het vlees wat zacht is geworden. Daarna water toevoegen tot over het vlees, niet roeren (aan de zijkant ingieten, niet in het midden). Op een hoog pitje zetten tot het water bubbelt, daarna het vuur terugzetten tot normaal. Van tijd tot tijd roeren, niet te vaak.
Ongeveer 15/20 min. later de wortels**, sperziebonen en erwtjes erbij doen en weer roeren, weer 15/20 min. later als het vlees bijna gekookt is, de in gelijke stukken gesneden aardappelen erbij doen. Hoe groter de stukken, hoe eerder erbij doen. Het geheel nog ongeveer 20 min. op het vuur* houden tot het vlees zacht en goed gekookt is en de aardappelen zacht zijn. 10 min. daarvoor de ontvelde tomaat erbij doen (dit kun je ook in het begin doen). De wortels, erwtjes en sperziebonen kun je apart koken en er later, de laatste minuten, bijdoen. Je kunt ze ook apart houden en er jus uit de pan overheen doen en wat laten sudderen op het vuur, een paar minuutjes. Klaar.
Bereidingstijd: ongeveer 1 uur – 1,5 uur, misschien ook wel langer, hangt voornamelijk van het vlees af. Rundvlees kookt langzamer dan lamsvlees.

  • niet te hoog en niet laten aanbranden.
    • als de stukken groot zijn, bij voorkeur in het begin er bij doen.

Ingrediënten voor 4 personen

Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen:

2-3 aardappelen
2-3 stuks gemengd vlees
1 grote ui of 2 kleinere
1 tomaat
1-2 wortelen
sperziebonen
eventueel erwtjes
kasboer (koriander)
peterselie
zout
peper
saffraan (bijna een zakje)
olijfolie & zonnebloemolie