Tajine Van Kip Met Couscous

home > recepten-uit-marokko > Tajine Van Kip Met Couscous

Verwarm de olijfolie in de tajine en kleur de kippenstukken gedurende 10 minuutjes aan alle zijden (keer ze af en toe om). Breng op smaak met peper en zout, de helft van het kaneel- en de helft van het korianderpoeder.
Reinig ondertussen de uien, halveer ze en snij ze in reepjes. Snij de wortels in rondjes en de paprika in reepjes. Haal de lapbonen uit de peul.
Haal de kippenstukken uit de tajine en stoof in dezelfde olie alle gereinigde en versneden groenten. Voeg er de fijngesnipperde look aan toe, samen met de tomatenpuree, de rest van de specerijen, de harissa en een snuifje zout. Leg hierop de kippenstukken en overgiet met de kippenbouillon. Dek af en laat zachtjes sudderen gedurende 30 minuten. Na 15 minuten voegt u de aardappelschijfjes toe.
Als u niet beschikt over een couscousière gaat u als volgt te werk: Roer 4 eetl. olijfolie door de couscous. Hou dit 10 minuten vol, tot elk korreltje een film van olie heeft. Breng 4 dl lichtgezouten water aan de kook met een flinke noot solo. Giet dit over de couscous en laat dan even rusten tot al het water is opgeslorpt. Verwarm de couscous, ofwel al roerend op een zacht vuurtje, ofwel gedurende 4 – 5 minuten, (afgedekt) in de microgolf-oven op de hoogste stand. Zo bekomt u het mooiste resultaat: een droge couscous.
Verdeel de couscous over 4 warme borden. Leg in het midden enkele stukjes kip en lepel er de groenten-tomaten-saus over. Strooi er nog wat verse korianderblaadjes over.
Schenk hierbij een glaasje muntthee of fris water.
Tip: – Een tajine is een typische Arabische aardewerken kookpot – Harissa is een Tunesische pasta van pimenten, look en specerijen en dus zéér pikant.

Ingrediënten voor 4 personen

Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen:

2 eetl. olijfolie
1 kip van 1.2 kg (versneden in 8 stukken)
peper
zout
1/2 theel. kaneelpoeder
1/2 theel. korianderpoeder
2 uien
2 wortels
1 rode paprika
500 g lapbonen in de peul
2 aardappelen in schijfjes
1 teentje fijngesnipperde look
1 klein blikje tomatenpuree van 70 gr
1/2 theel. harissa
1 mespuntje komijnpoeder
1/2 l kippenbouillon
voor de couscous:
400 g couscous
4 eetl. olijfolie
4 dl water
solo bakboter
zout
enkele takjes verse koriander
een tajine