Gistknoedels met maanzaad

home > recepten-uit-oostenrijk > Gistknoedels met maanzaad

Alle ingrediënten dienen minstens op kamertemperatuur te zijn; beter nog is een temperatuur van minstens 36 °C.
Zeef de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuiltje. Brokkel de gist in het kuiltje. Voeg de suiker en wat van de lauwe melk toe. Roer hiervan een voordeeg. Strooi er wat bloem van de randen overheen en zet het op een warme plaats tot de over het voordeeg gestrooide bloem duidelijke barsten vertoond. Dit duurt ca. 15 minuten.
Klop het ei los met de rest van de melk. Voeg er de geraspte citroenschil en een snufje zout aan toe. Voeg dit mengsel toe aan het gistdeeg en klop het met de bloem tot een glad geheel. Voeg indien nodig nog wat lauwwarme melk toe. Het deeg moet makkelijk van de rand van de kom loslaten en bellen vormen. Laat het gistdeeg ca. 20 minuten afgedekt rusten.
Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en druk ze plat. Schep in het midden van ieder stuk deeg 1 eetlepel pruimenmoes. Vorm er 4 grote knoedels van en laat ze nog eens 20 minuten rijzen.
Breng in een grote pan royaal water met wat zout aan de kook. Gebruik eventueel 2 pannen, omdat de knoedels tijdens het gaar koken flink uitzetten en elkaar niet mogen raken. Doe de knoedels over in het zachtkokende water en laat ze in de open pan op matig vuur in ca. 12 minuten gaar worden. Draai ze op de helft van de kooktijd voorzichtig om. Als er aan in erin gestoken naald geen deeg meer plakt, zijn ze gaar.
Smelt de boter in een pan. Vermeng het maanzaad met de poedersuiker. Neem de gare knoedels met een schuimspaan uit het water, laat ze goed uitlekken en prik ze dan met een naald een aantal malen in, opdat ze niet snel inzakken.
Leg de knoedels op voorverwarmde borden, giet er de gesmolten boter over, bestrooi tenslotte met het maanzaadmengsel en dien onmiddellijk op.

  • Powidl (pruimenmoes) is heel makkelijk op voorraad te maken:
    Was 3 kg pruimen, liefst kwetsen, ontpit ze en doe ze over in een grote pan. Strooi er 500 g suiker over en schenk er 1/8 liter wijnazijn op. Laat een nacht lang staan.
    Laat de volgende dag ca. 6 uur op laag vuur pruttelen. Roer tijdens het koken niet door de Powidl want dan brandt de moes aan.
    U kunt de Powidl in met heet water uitgespoelde potten doen, en die dan afdekken met folie. Op een koele en donkere plaats bewaard, blijft Powidl ongeveer 6 maanden goed.

Ingrediënten voor 4 personen

250 g bloem – 20 g gist – 1 eetlepel suiker – 6 eetlepels lauwwarme melk – 1 ei – geraspte schil van 1/2 citroen – zout – 4 eetlepels Powidl (pruimenmoes, liefst van kwetsen)*** – 4 eetlepels boter – 50 g gemalen maanzaad – 2 eetlepels poedersuiker