Tiroler Kletzenbrot

home > recepten-uit-oostenrijk > Tiroler Kletzenbrot

Schenk zoveel water op de Kletzen en pruimen dat ze onderstaan en kook ze in ca. 10 minuten gaar. Giet ze af en vang het kookvocht op. Roer een voordeeg van de gist met 1 theelepel suiker, 2 eetlepels roggemeel en 1/8 liter lauwe melk en laat het deeg ca. 15 minuten rijzen. Voeg aan het opgevangen kookvocht eventueel zoveel water toe tot u 1/4 liter lauw vocht hebt. Schenk het dan in een grote kom. Roer er het gerezen voordeeg, de rest van de suiker en wat zout door en voeg er dan de rest van het roggemeel aan toe. Kneed er met de deeghaak van de keukenmachine een glad deeg van. Meng er, als het deeg zeer stijf is, lepelsgewijs nog wat water door. Laat het deeg afgedekt op een warme plek ca. 60 minuten rijzen. Snijd de peren eerst in plakjes en vervolgens in dikke repen en verwijder tevens de steeltjes en de klokhuizen. Snijd de pruimen en vijgen eveneens in dikke repen. Hak de hazel- en walnoten grof. Was de rozijnen en krenten. Snijd de gekonfijte citroen- en sinaasappelschilletjes in kleine stukjes. Meng dit alles en breng de massa op smaak met de kaneel, het kruidnagelpoeder, de piment, rum, het citroensap en -rasp. Kneed de vruchtenmassa door het gerezen deeg en vorm er twee langwerpige broden van. Strijk de bovenkanten met natte handen glad en laat nog eens ca. 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200° C. Beleg een bakplaat met bakpapier. Breng in een platte schaal water aan de kook. Bestrijk de Kletzenbroden met de zwarte koffie en leg ze op de bakplaat. Zet de schaal met het kokende water onderin de oven. Laat de broden in het midden van de oven ca. 70 minuten bakken. Sprenkel er af en toe een beetje water over.

Snijd de Kletzenbroden op z’n vroegst pas na 2 dagen aan. Ze blijven ca. 3 maanden houdbaar, maar smaken na 1 week het lekkerst.

Opmerking: Mocht u geen ongezwavelde vruchten kunnen krijgen, was ze dan grondig in heet water.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor 2 broden: 300 g ongezwavelde Kletzen (gedroogde peren) – 200 g ongezwavelde, gedroogde pruimen zonder pit – 40 g gist – 50 g suiker – 500 g roggemeel – 1 mespunt zout – 1/8 liter lauwe melk – 200 g gedroogde vijgen – 100 g hazelnoten – 100 g walnoten – 100 g rozijnen – 100 g krenten – 50 g gekonfijte citroenschilletjes – 50 g gekonfijte sinaasappelschilletjes – 1 theelepel gemalen kaneel – 1 theelepel kruidnagelpoeder – 1 mespunt piment – 2 eetlepels rum – sap en schil van 1 citroen – 2 eetlepels zwarte koffie