Geroosterd speenvarken (of varkensvlees), (10-12 pers.)

home > recepten-uit-puerto-rico > Geroosterd speenvarken (of varkensvlees), (10-12 pers.)

Vermeng alle ingrediënten behalve het varkensvlees tot een pasta. Was het vlees en snijd er diepe inkepingen in. Druk de kruidenpasta in de gleuven en als u een heel speenvarken hebt in de lichaamsholte. Laat dit een nacht in de koelkast intrekken. Verwarm de oven voor tot 170°C. Zet het vlees in een vuurvaste schaal op het rooster en bedek het met alufolie. Laat het 4 tot 5 uur roosteren, bestrijk het af en toe, tot er helder sap uitkomt wanneer een vleespin in het vlees gestoken wordt. Haal het folie eraf en laat het vlees nog eens 20-30 minuten in de oven bruinen. Laat het vlees 10-15 minuten op kamertemperatuur rusten alvorens het aan te snijden.
Serveren met wortelen en gekookte cassave en yammen. Vaak worden er ringen ui, gebakken in wat olie en azijn of citrussap, bij gegeven.

Opmerking: geroosterd varkensvlees is een traditioneel kerstgerecht op Puerto Rico, dat ook vaak thuis wordt klaargemaakt voor feesten en grote gezelschappen. Op het platteland wordt een speenvarken meestal geroosterd boven open vuur, maar het kan ook in de oven klaargemaakt worden.

Ingrediënten voor 4 personen

10 teentjes knoflook, zeer fijngehakt – 2 eetlepels fijngehakte verse oregano of 1 eetlepel gedroogde – 4 rode Spaanse peper, van zaad ontdaan en fijngehakt – 2-4 eetlepels zout naar smaak – 2 eetlepels zuur sinaasappelsap – 2 eetlepels fijngehakte marjolein en 1 eetlepel gedroogde – 6-8 kg speenvarken, schoongemaakt (of grote stukken varkensvlees)