Best roti

home > recepten-uit-suriname > Best roti

Kook de dahl helmaal gaar en pureer ze tot een egale massa. Gebruik voor het koken zo weinig mogelijk water, zodat een zachte maar stevige prak ontstaat.

Rooster de komijnzaden lichtbruin in een koekenpan zonder boter of vet. Maal de geroosterde zaden fijn met een deegroller op een vlak oppervlak. Druk ook de (eventueel al fijngesneden) knoflook fijn met de deegroller. Bak de knoflook in een pan licht aan en voeg daarna de dahlmassa, de komijnzaden en een eetl. olie toe. Het mengsel zo droog mogelijk laten worden, het moet kruimelig worden. Laat het geheel afkoelen zodat het mogelijk is om het met de hand te verwerken.

Kneed een deeg van bloem, zout, bakpoeder en water. Gebruik geen olie of vet in dit deeg. Maak kleine ballen hiervan. Elke bal moet in de handpalm passen. Druk met de duim een gaatje erin en vul dit met een theelepel van de dahlmassa. Vouw het deeg nu om de dahl zodat deze is ingesloten. Rol elke bal met een deegroller voorzichtig uit tot een dunne platte lap en pas op dat er geen gaten in vallen.

Verhit een grote koekenpan of bakplaat zonder olie erin. Leg de deeglap erin. Strijk, eventueel met een kwastje, een theelepel olie over de bovenkant en keer het deeg na een minuut. Olie nu de zojuist gebakken kant. Als het goed is vormt zich een luchtbel tussen de lagen van de roti. De roti moet licht zijn en naar knoflook en komijn geuren. Leg de roti’s op elkaar op een bord die is gewikkeld in een schone theedoek en leg er een deksel op om het warm te houden. De hoeveelheid dahl is genoeg voor zo’n 12 roti’s.

Een lekkere variatie met deze roti’s: beleg een koude roti met Goudse kaas en bak het geheel voorzichtig in een koekenpan.

Ingrediënten voor 4 personen

Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 12 stuks:

1 kopje gele spliterwten (dahl)
2 theel. hele komijnzaden
1-6 tenen knoflook
olie
bloem
zout
bakpoeder (baksoda)