Hete Bokking op zijn Surinaams

home > recepten-uit-suriname > Hete Bokking op zijn Surinaams

Borstel de bokking voorzichtig schoon en snijd het in 8 stukken (kop eraf). Verhit de olie in een pan en bak de stukjes bokking even totdat ze openbarsten (openspringen door de hete olie). Goed omscheppen. Haal de stukjes bokking uit het vet, terwijl de pan op het vuur blijft.

Laat genoeg olie in de pan staan (eventueel nog 1 eetlepel olie in de pan erbij doen) om de fijngehakte uien, knoflook en peper te bakken. Doe daarna de in partjes gesneden tomaten toe totdat een smeuïg papje is verkregen. Hierin de suiker meekoken. Als de massa te droog is, voeg dan 1/2 kopje water toe.

Was intussen de birambies en snijd deze in tweeën overlangs. In plaats van birambies kan een groene manja worden gebruikt. Deze wordt geschild en het vruchtvlees wordt in lange repen van de pit losgesneden.

Doe de vruchten in de massa en op het laatst de gebakken stukjes bokking. Voorzichtig omscheppen en op een laag vuurtje laten sudderen. Let op dat het gerecht smeuïg blijft; indien nodig nog een 1/2 kopje heet water bijvoegen.

Dit gerecht wordt met witte rijst gegeten. Het is de saus die het lekkerst (s)maakt!! Ook lekker op brood.

Ingrediënten voor 4 personen

Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen:

1 grote vette gerookte bokking
2 grote uien
4 teentjes knoflook
2 hete pepers zonder pit
2 grote tomaten
5 stuks zure birambies of 1 grasgroene manja
1 theel. bruine suiker
1 theelepel olie