Rijst met Pom

home > recepten-uit-suriname > Rijst met Pom

Het gezouten vlees, ui en knoflook in stukjes snijden.
Ook de kip moet in hapklare brokken.
Was het vlees heel even.
Bak de stukken kip lichtbruin in een bakpan met margarine(3/4 pak)
Voeg de stukjes zoutvlees samen met het ui en knoflook en de tomatenpuree toe.
Even laten stoven met wat water erbij (kwart kopje)en het maggiblokje.
voeg eventueel wat zout en zwarte peper toe. (Andere keer weet je precies hoeveel nu zoals aangegeven)
Vlees er uit halen en de Jus die over is mengen met de Pomtayer.
Doe de suiker en Piccalilly er bij en roer alles goed door elkaar.
Smeer het bakblik in met margarine op de bodem en wat tegen de binnenkanten.
Pak nu de helft van de tajermassa en spreidt dat uit over de bodem van het bakblik.
Leg daarop de stukken kip en zoutvlees. Goed verspreiden.
Hier over komt nu de andere helft van de tayer. Steek verspreidt de sinasschillen erin.
Plaats het blik nu in de oven op 210°C.
Na 3 kwartier even kijken of alles goed bakt eventueel het bakblik even anders leggen.
Na 1 uur kan je kijken of de Pom gaar is. Hij moet een mooie bruine korst hebben.
en de binnenkant is bijna geel. Baktijd plusminus 1 uur en 15 min.
Pom is in Suriname en bij Surinamers een populair feestgerecht.
Tip:
Serveren met witte rijst, rode bietjes wat zuurgoed en gebakken of gekookte banaan…





Ingrediënten voor 4 personen

Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen:

Bakblik
Oven
2 zakjes geraspte Pomtayer
(Surinaamse Toko)
4 kippenbouten of kipkarbonade.
Stuk gezouten varkensvlees of zuurkoolspek
1 ui
1 teentje knoflook
1 blikje tomatenpuree
zout en peper (1 theel.) naar smaak (als er zoutvlees wordt gebruikt halve theel.)
1 takje selderie
1 maggiblokje
1 halve sinaasappelschil
1 eetl. Picalily.
1 theel. suiker.