Sambal ikan terie (Surinaamse Teriesambal)

home > recepten-uit-suriname > Sambal ikan terie (Surinaamse Teriesambal)

Spoel de visjes af onder de kraan en knijp alle vocht eruit. Verhit de olie in een pan. Bak de visjes bij beetjes droog (niet laten aanbranden, anders smaakt het bitter!) Leg de drooggebakken visjes apart, terwijl de pan op het vuur blijft met daarin de rest van de olie. Bak achtereenvolgens in de olie: de fijngesneden ui en knoflook lichtbruin. Daarna de platgeslagen laos, de fijngesneden pepers (zonder pit) en tenslotte de gehakte tomaten. Flink omscheppen. Strooi over de massa de suiker, het bouillonblokje en de smaakmaker. Laat de massa sudderen op een laag vuurtje, totdat de massa dik wordt. Doe de vlam onder de pan uit en schep heel snel de drooggebakken visjes om in de massa, totdat alle visjes kleverig zijn. Let op: De visjes moeten krokant blijven (dus: geen deksel op de pan doen, anders worden de visjes taai.) Als de sambal is afgekoeld, deze in een goedsluitende container bewaren. opmerkingen: De teriesambal is lekker op een vers puntje (krokant Surinaams broodje) of gewoon op een bordje witte rijst. Het lekkerst smaakt het bij een portie warme drooggebakken cassave (telo).





Ingrediënten voor 4 personen

Peper/sambals:

Ingrediënten:

1/2 pond kleine gedroogde visjes zonder kop (terie), 1 ui, 3 teentjes knoflook, 3 pepers, 1 middelgrote tomaat, 1 vingerlengte laos, 1 bouillonblokje, 1 mespuntje adjinomoto, 1 theel. suiker, 2 eetl. olie