Harissa (scherpe specerijenpasta)

home > recepten-uit-tunesie > Harissa (scherpe specerijenpasta)

De steeltjes van de chilipoeder snijden en enkele zaadjes verwijderen. De chilipepers 30 minuten in warm water weken tot ze zacht zijn. Intussen de koriander met de komijn in een koekenpan roosteren tot het aroma vrijkomt.
Het knoflook met het zout fijnwrijven, de uitgelekte chilipepers toevoegen en het mengsel tot een pasta wrijven. De specerijen erdoor mengen en de olie er geleidelijk door kloppen tot het de dikte van mayonaise heeft.
De harissa direct gebruiken of in een potje overdoen en met een laagje olie bedekken om uitdrogen te voorkomen. Maximaal 3 weken houdbaar in de koelkast.





Ingrediënten voor 4 personen

Deze specerijenpasta, op basis van chilipeper, heeft een uitgesproken scherpe smaak en wordt veel gebruikt in de keuken van Marokko, Algerije en Tunesië.
Harissa wordt als bijgerecht opgediend in een apart schaaltje en gebruikt om stukken gegrilld vlees of vlees van de barbecue in te dopen. Harissa wordt ook door soepen en stoofpotten geroerd of aan de saus voor couscous toegevoegd. Soms wordt harissa aan verse tomatensaus toegevoegd en als dip voor kebabs of snacks geserveerd.
Volle yoghurt met harissa is een uitstekende marinade voor varkensvlees en kip.

Voor 120 ml hebt u nodig:
12 gedroogde chilipepers – 1 eetlepel korianderzaad – 2 theelepels komijnzaad – 2 teentjes knoflook – 1/2 theelepel zout – 4-6 eetlepels olijfolie