Gesmoord rundvlees

home > roemertopf-recepten > Gesmoord rundvlees

Bestrijk het vlees royaal met olie en laat dit ± 24 uur intrekken.
Dep het vlees voor het braden met keukenpapier af, bestrooi het met peper en zout, besprenkel het met citroensap en leg dit met de gesnipperde ui en de ontvelde en in vieren gesneden tomaten in de natgemaakte Römertopf.
Voeg naar keuze de wijn toe.
Leg het deksel op de schotel, zet hem in een koude oven, die op 200°C is ingesteld en stoof het vlees in ± 2½ uur gaar en mals.
Giet het vocht af, zeef en bind het naar keuze, en maak het op smaak af.
Laat het vlees zonder deksel in ± 10 minuten een bruin korstje krijgen.
Dien deze schotel op met gekookte aardappelen, rijst of macaroni.
Variaties:
Leg voor een pikante smaak enige jeneverbessen en 1 laurierblad op het vlees (ook zoutloos).
Boheems: Beleg de bovenkant van het vlees met dunne schijfjes spek.
Hongaars: Laat enige eetlepels zure room, 2 gehakte ansjovisfilets, 2 kleingesneden paprika’s, 1 eetlepel citroensap, iets geraspte citroenschil, 1 eetlepel kappertjes en 1 teentje knoflook mee smoren.
Frans: Bereid het vlees zoals boven aangegeven, braad het aan alle kant in de hete boter aan, leg het met 5-6 niet te grote hele geschilde uien, 1 laurierblad en tijm in de Römertopf en overgiet het met 1 kopje witte wijn.
Bestrooi het voor het opdienen ruim met gehakte peterselie (ook voor zoutloos dieet).
Zeer pikant: Snijd het vlees minstens 3 uur vroor het braden tweemaal in de lengte door en bestrijk de lagen dik met mosterd.
Zoutloos dieet: voeg geen zout toe.





Ingrediënten voor 4 personen

750-1000 g braadvlees (ribstuk, staartstuk)
peper, zout
citroensap
200 g gesneden soepgroenten
1 ui
2 tomaten
1 eetlepel bloem
½ kopje rode wijn