Lahori kipkerrie met uien en tomaten (voor slowcooker)

home > slowcooker-recepten > Lahori kipkerrie met uien en tomaten (voor slowcooker)

Zet alle ingrediënten van te voren klaar dat werkt makkelijk en snel!
Doe de kip in een kom, voeg toe; 1/2 theelepel van het geelwortel poeder, 1/2 theelepel cayenne peper en 1/4 theelepel zout, roer zodat de kip bedekt wordt met de kruiden.
Zet apart en maak dan de uienmix.
Doe de ui, knoflook en gember in de foodprocessor (Staafmixer)en hak alles fijn. (zet de uienmix apart).
Doe twee eetlepels van de olie, de kaneel, kardemom, kruidnagel en zwarte peperkorrels in een grote braadpan en zet het vuur middelhoog. Roer goed totdat het kaneelstokje zich ontrolt (1-2 minuten).
Voeg de gemalen uienmix toe en 1 theelepel zout en laat de ui zachtjes bruin worden aan de randjes, 10-15 minuten.
Verwijder de kaneel en roer de overgebleven geelwortelpoeder en cayennepeper toe. Voeg dan de tomaten en de tomatenpuree toe en roer nog voor ongeveer 5 minuten. Laat het iets afkoelen en doe dit in de keukenmachine en pureer tot het smeuïg geheel is; (de kruidnagel, kardemon enz. wordt dus volledig vermalen)zet de tomatenmix apart.
Verhit de rest (1 eetlepel) van de olie in dezelfde pan over een middelmatige hitte, voeg de kip toe en bak al roerende voor 2 (of meer wat ik heb gedaan) minuten.
Voeg de yoghurt, (1 eetlepel per keer), en roer iedere keer goed. Laat het vocht even iets indampen. (HEB IK NIET GEDAAN , KAN DE KIP LEKKER IN PRUTTELEN!)
Voeg de gepureerde tomatenmix toe en breng aan de kook, roer het water erdoor. Breng weer aan de kook en zet het vuur lager en laat het sudderen (gedeeltelijk bedekt met een deksel) tot de kip gaar is (ongeveer 30 minuten, MAAR IK HEB HET LANGER LATEN STAAN).
Roer en schraap de bodem van de pan elke 5- 8 minuten om te voorkomen dat de saus aan de bodem blijft kleven. (IS NIET NODIG ALS JE DE DEKSEL OP DE PAN DOET EN HET DUS NIET IN LAAT DAMPEN, KIJK WEL AF EN TOE). Haal dan de deksel van de pan en laat het nog 5 minuten sudderen om het vocht te verminderen en de saus dikker te laten worden.
Roer de koriander en het citroensap erdoor. Proef of er voldoende zout inzit en serveer heet.
Serveertips:
Het kan zijn dat je wat meer yoghurt nodig hebt. Je kan ook wat rozijnen toevoegen dat maakt het gerecht wat zoeter.(heb 2 eetl. toegevoegd)
Lekker met basmati rijst, en eventueel een (spinazie) salade en/of gekookte sperzieboontjes.
Kook de boontjes. Verhit ondertussen wat olijfolie en bak daarin zachtjes 2 sjalotjes, 2 teentjes knoflook wat chilipoeder.
Voeg dat bij de boontjes en warm nog even door en strooi er eventueel wat peterselie over.
OPMERKING NADAT IK DIT GEMAAKT HEB. Ik heb precies volgens het recept gewerkt, ik heb het alleen in de slow-cooker gedaan. Mijn advies is als je een gewone braadpan gebruikt, doe gewoon de deksel op de pan en laat het vocht NIET verdampen, het is erg lekker over de rijst en boontjes enz.





Ingrediënten voor 4 personen

1 kilo kip, in 8 stukken gesneden en vel eraf. (ik heb gewoon kippenbouten gebruikt)
3/4 theelepel Turmeric (Kurkuma of te wel geelwortel poeder).
3/4 theelepel cayenne peper.
zout
2 kleine uien
5 teentjes knoflook.
Stukje verse gember van ongeveer 5 centimeter.
Kaneelstokje (klein stukje ongeveer 5 centimeter).
12 groene kardemom peultjes. (bij A.H. te koop in zakje van eigen merk als Kardemom vruchten) hangt bij de kruiden.
9 hele kruidnagels.
9 zwarte peperkorrels.
2 grote tomaten, in stukjes.
2 eetlepels tomatenpuree. (of 1 klein blikje)
60 ml yoghurt, (even met garde roeren tot ze smeuïg is).
235 ml water.
2 eetlepels verse koriander. (of 1 eetl. gedroogd of verse peterselie)
Sap van 1 citroen.
3 eetlepels zonnebloem (of olijf) olie.
DE THEELEPEL die ik gebruik is een maat-theelepel en 1 theelepel is 5 ml