slowcooker-recepten

Het klinkt ideaal. Je doet ‘s ochtends alle ingrediënten in de slowcooker, zet hem aan en als je ‘s avonds thuiskomt, komen de geuren van een heerlijke stoofpot of ander éénpansgerecht je tegemoet en kun je zo aan tafel.
In Amerika en Engeland is het een veel en vaak gebruikt apparaat (ook wel crockpot genoemd).

Hier in Nederland lijkt de slowcooker nu ook aan populariteit te winnen en is verkrijgbaar bij gespecialiseerde kookwinkels.

Wat is het?
De slowcooker is een elektrisch apparaat dat bestaat uit 2 delen. Een aardewerken binnenschaal en een metalen buitenpan met verwarmings- element waarin de schaal past. De slowcooker bevat een thermostaat waardoor de temperatuur constant kan worden gehouden. Hierdoor is de slowcooker ideaal voor het stoven van vlees en is aanbranden niet mogelijk.

Productinformatie
Afhankelijk van het merk bevat de slowcooker soms meerdere standen. De LOW stand verwarmt op 80ºC en de HIGH op 90ºC. Er zijn merken die ook een MEDIUM stand hebben. Deze beginnen op 80ºC en gaan later over op 90ºC. De warmhoudstand dient ervoor het gerecht op temperatuur te houden tot het wordt opgediend. Er zijn 2 maten, van 3,5 liter en 6,5 liter inhoud. Slowcookers hebben een timer zodat de pan op het juiste moment automatisch wordt ingeschakeld. De meest gangbare prijzen voor een slowcooker liggen tussen de 50-100 Euro.

Is het gezond?
In tegenstelling tot b.v. een snelkookpan, waardoor alles onder hoge druk en op hoge temperatuur (220ºC) in korte tijd gaar wordt, is de slowcooker het tegenovergestelde. Op een lage temperatuur wordt het gerecht langzaam, soms wel tot 8 uur, gegaard.

Voordelen
Het voordeel van een slowcooker is dat je op een veilige manier tijdens je afwezigheid een stoofschotel kan bereiden. Veel mensen laten niet graag een oven of pan op het vuur staan zonder dat ze daarbij aanwezig zijn.

Vlees, ook magere vleessoorten worden door de constante lage temperatuur zeer mals, zonder dat je er naar hoeft om te kijken.

Naast stoofschotels kunnen in de slowcooker ook soepen, pastei, bonenschotels, stoofpeertjes en gebak als cheescakes en brownies worden bereid.

Nadelen
Over het behoud van voedingsstoffen en vitaminen lopen de meningen uiteen. Beweert de één dat alle vitaminen en voedingsstoffen juist behouden blijven omdat er geen kookwater wordt afgegoten. Anderen beweren dat er wel vitamineverlies optreedt, in het bijzonder bij groenten. Dit zou komen door de werking van enzymen. Deze worden bij hogere temperaturen snel uitgeschakeld maar zouden op temperaturen onder het kookpunt langer actief blijven waardoor verlies van vitamines en voedingsstoffen kan optreden. Een oplossing is natuurlijk om er salade of apart gekookte groenten bij te geven.

Bron: www.rubriek.nl

Slowcooker