Hollandse erwtensoep

home > soepen > Hollandse erwtensoep

Was de spliterwten en zet ze een paar uur tevoren in de week in 3 l koud water
Zet de spliterwten op met de varkenskluif
Prik het laurierblad met de kruidnagels op de ui vast en doe de ui in de pan
Laat eerst het water aan de kook komen
Doe er na een uur het doorregen spek bij
Snijd de prei in ringen en was ze
Snijd de schoongemaakte knolselderij in blokjes
Snijd de gewassen selderij grof
Doe de prei en de selderij in de pan als het spek ook een uur heeft meegekookt
Laat alles samen weer een uur zachtjes koken
Roer af en toe
Doe er, als de soep te dik wordt, wat water bij
Haal de varkenskluif en het spek uit de pan
Haal ook de ui met laurier en kruidnagel uit de pan
Breng de soep op smaak met peper en zout
Laat de rookworst 20 minuten in de soep wellen
Let op dat de soep niet meer kookt
Snijd het vlees van de varkenskluif in stukjes
Snijd het spek in plakken
Snijd de rookworst in plakjes
Roer het varkensvlees en de rookworst door de soep
Beleg sneetjes roggebrood met het spek en geef ze – met een potje mosterd voor de liefhebbers – apart bij de erwtensoep





Ingrediënten voor 4 personen

500 g spliterwten
1 flinke varkenskluif van ca 750 g (bv hiel)
1 laurierblad
3 kruidnageltjes
1 ui
250 g doorregen spek met zwoerd
3 flinke stelen prei
1/2 knolselderij
4 takjes selderij
Peper
Zout
1 rookworst
Sneetjes roggebrood
Mosterd