Romige vissoep

home > vis-recepten > Romige vissoep

Visafval opzetten met 3.5 liter water en de bouillonblokjes (of fond) en minstens 2 uur lekker laten pruttelen op een zacht vuurtje. bouillon door fijne zeef gooien en alle afval (goed letten op graten) verwijderen. alle schuim verwijderen met schuimspaan.
visfilets in stukken snijden. de schelpdieren, dus mosselen en kokkels e.d., in een frituurmandje (of stoommandje of netje of wat dan ook) doen. kruiden bij elkaar binden met touwtje of fijnknippen en in thee-ei doen.
Aan zacht kokende bouillon alle vis toevoegen, frituurmandje met schelpdieren (garnalen nog niet) erin hangen plus groene kruiden en knoflook plus tabasco toevoegen. zachtjes ca 10-15 minuten laten koken totdat vis gaar en nog stevig is. citroenpeper erin strooien naar smaak. mandje met schelpdieren (alle schelpen open) eruit halen en de schelpen verwijderen. schelpdiertjes plus schoongemaakte garnalen toevoegen aan soep. kruiden eventueel fijn knippen en toevoegen of verwijderen (naar eigen smaak, ik laat ze erin) voorzichtig crème fraiche toevoegen totdat mooie romige kleur verkregen is. Eventueel nog wat tomatenpuree erdoor (wordt het mooi roze van, maar hoeft absoluut niet). goed door laten warmen (niet meer laten koken), en direct opdienen.
Lekker als je er vers gemalen peper over strooit en een paar druppels citroensap naar smaak erdoor gooit.
Dit is een behoorlijk stevige maaltijdsoep waar je bijna je lepel in rechtop kunt zetten. Lekker met warm versgebakken brood.





Ingrediënten voor 4 personen

3 ons kabeljauwfilet
3 ons tongfilet
2 ons zalmfilet
2 ons zeeduivelfilet
2 ons rode poonfilet
3 ons stokvisfilet
1 ons baby inktvisjes (meestal diepvries)
1 ons inktvisringen
1 ons tonijnfilet
2 ons gekookte mosselen (of 20 verse in de schelp)
twee handenvol kokkels in schelp
twee handenvol grote en kleine garnalen
aan visboer vragen: visafval (viskoppen, -graten etc, meestal gratis)
kruiden:
naar smaak: selderij, peterselie, dille, citroenpeper, vers gemalen peper knoflook uit de knijper (ik doe meestal stuk of 3 teentjes)
druppeltjes tabasco naar smaak
3 groentebouillon- en 3 visbouillonblokjes (of kant- en klare visfond)
vers- (of mini blikje) gepureerde tomaten (optioneel, alleen voor mooie roze kleur eventueel)
minstens 250 ml crème fraiche
vers geperst citroensap (naar smaak)