ei-gerechten-uit-het-buitenland

Een witte kip legt meestal witte eieren en een bruine kip bruine eieren. Maar dit hoeft niet. De kleur van het ei ligt aan de ras van het kip! Aan het oorlelletje van de kip kan u zien welke kleur ei zij gaat liggen. Een witte oorlel betekent witte eieren, een rode oorlel bruine eieren. De kleur van het ei heeft géén invloed op de smaak en heeft ook niets te maken met de huisvesting van de kip. Op deze pagina een groot aantal recepten die uit het buitenland komen. b.v. uit Finland, Filipijnen, Portugal, Saudi-Arabië, Taiwan en nog veel meer landen. Geniet er van, maak is wat anders. Voor straks eet lekker, en morgen weer gezond op !

Goed om weten …
Hoe verser, hoe beter ? Geldt niet voor eieren. Want pas drie dagen na de leg ontwikkelen zij hun volledige smaak. Kakelverse eieren zijn geschikt om te verwerken in rauwe gerechten zoals mayonaises en desserts. De gerechten moeten in de koelkast worden bewaard en nog op de dag van bereiding worden geconsumeerd. Kook zeer verse eieren nooit in de schaal. Het schaalvlies ligt dan nog zeer dicht tegen de binnenkant van de schaal, waardoor de schaal na het koken erg moeilijk te pellen is. Gebruik altijd een eierscheider om eiwit een eigeel van elkaar te scheiden.

Bewaren:
Eieren zijn bederfelijke levensmiddelen en dienen daarom bij aankoop zo vers mogelijk te zijn. Het is aan te bevelen om bij de aankoop ieder ei afzonderlijk op barsten en vervuiling te controleren. Via een gebarsten of vervuilde schaal kunnen bacteriën en schimmels in het ei dringen. Na aankoop moeten de eieren zo spoedig mogelijk naar huis worden gebracht. Extreme temperatuurschommelingen hebben een nadelige invloed op de houdbaarheid. Om de houdbaarheid te verlengen is het aan te bevelen de eieren koel te bewaren in de koelkast. Eieren verliezen in een dag op kamertemperatuur meer versheid dan in een week in de koelkast. Eieren voelen zich het meest thuis in hun doosje. Zo zijn ze beter beschermd tegen licht en temperatuurschommelingen.
Bewaar eieren nooit in de buurt van sterk geurende levensmiddelen zoals knoflook of gerookte vis. Door hun poreuze schaal nemen eieren snel vreemde geuren over.
Eieren mogen nooit in contact komen met vocht. Als er water op de schaal terechtkomt, kunnen zich hier bacteriën ophopen die vervolgens in het ei dringen.
Hardgekookte, ongepelde eieren blijven gekoeld ongeveer 2 weken vers. Gepelde eieren blijven in een glas met licht gezouten water 2 tot 3 dagen goed. Rauw eigeel kan afgedekt worden met een laagje olie 2 tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard. Diepgevroren zijn rauwe eieren ongeveer een half jaar houdbaar. Het ei wordt zonder schaal in diepvrieszakjes, plastic dozen of bakjes voor ijsblokjes ingevroren.

Gezondheid:
Een ei bevat alle voedingsstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft, behalve Vitamine C. Het grootste deel van de voedingsstoffen, vooral vetten en vitamines, bevindt zich in de dooier. Een ei bevat bijzonder veel vet en biologisch hoogwaardig eiwit. In grotere hoeveelheden bevat het ei de vitamines E, B1, B2 en B6 en A, evenals de mineralen fosfor, calcium, kalium, natrium en ijzer.

Voedingswaarde van een kippenei van 60 g

Energie

356 kJ / 87 kcal
Eiwitten 8 g Vetten 6 g Vitamine A 0,12 mg
Energie 356 kJ
Vitamine B6 0,1 mg Vitamine B2 0,2 mg
Vitamine B1 0,1 mg
Natrium 90 mg Kalium 90 mg
Fosfor 135 mg IJzer 1,2 mg
Calcium 36 mg

Ei-gerechten uit het Buitenland