Rusland: kaastaart uit Sint-Petersburg

home > ei-gerechten-uit-het-buitenland > Rusland: kaastaart uit Sint-Petersburg

Doe de bloem in een kom en voeg de suiker toe. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg die aan de bloem toe. Breek de eieren in de kom en kneed alles snel met de vingers door elkaar. Maak een bal van het deeg en laat deze bal 30 minuten koel rusten. Week intussen de krenten in de wodka. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en laat ze 20 minuten koken in gezouten water. Giet ze af en laat ze goed uitlekken. Prak ze daarna fijn met een vork. Beboter en bebloem een ronde vorm met hoge randen. Rol het deeg met een deegroller uit op een met bloem bestoven werkblad en leg de deeglap in de vorm. Breek de eieren en scheid de witten van de dooiers. Klop de dooiers met de suiker totdat ze een schuimige massa vormen. Voeg de verse kaas en de geprakte aardappelen toe en meng door elkaar. Snijd de gekonfijte sinaasappelschil in kleine stukjes en voeg die samen met de vanillesuiker, de krenten en de wodka toe aan het eimengsel. Roer stevig door elkaar. Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eiwitten stevig en spatel dan het eiwit voorzichtig door het mengsel. Giet het geheel op het deeg in de vorm. Bak 40 minuten. Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Haal de taart uit de vorm en bestrooi hem met poedersuiker en dien op.
Opmerking:
Deze taart is heel machtig. Serveer hem na een weinig voedzame maaltijd of in de middag met slappe koffie.





Ingrediënten voor 4 personen

Deeg: 250 g bloem – 4 eetlepels suiker – 75 g boter – 2 eieren – boter en bloem voor de vorm
Vulling: 75 g krenten – 15 cl wodka – 3 aardappelen – 6 eieren – 125 g suiker – 350 g uitgelekte verse kaas (MonChou) – 30 g gekonfijte sinaasappelschil – 1 zakje vanillesuiker – 50 g poedersuiker