Indiase dhal met rode linzen en groenten

home > gerechten-met-bonen > Indiase dhal met rode linzen en groenten

Ui, knoflook, chilipeper, wortel en aubergine in een grote (braad)pan besprenkelen met olie en 2 eetlepels water. Verhitten tot het mengsel begint te sissen, vervolgens de vlam laag zetten en de groenten afgedekt 5 minuten laten smoren.
Schep de specerijen door het groentemengsel en bak deze 1 min. mee. Linzen en bouillon erdoor roeren. Breng het geheel aan de kook en voeg courgette en tomaat toe.
15 minuten zachtjes laten koken. Neem het deksel van de pan en verwarm het gerecht nog 5 minuten, tot de linzen openbarsten en de saus binden. Voeg zout en peper naar smaak toe. Bestrooi de linzenschotel met fijngesneden korianderblad.
Variaties:
Voor een meer authentieke dhal kunt u gele spliterwten gebruiken in plaats van linzen. Laat deze eerst 2 uur in koud water weken. * • Laat de courgette achterwege en voeg in plaats daarvan aan het eind van de kooktijd 225 g jonge bladspinazie toe; schep de dhal nog 1-2 min. om tot de spinazie slinkt. Voeg daarna zout en peper toe.
Garneren met fijngesneden korianderblad.





Ingrediënten voor 4 personen

Dhal is een van oorsprong Indiase saus op basis van linzen en aromatische kruiden. Met wat extra toevoegde groenten krijgt u echter een eenvoudige, calorie-arme vegetarische maaltijd. Serveer er Indiaas brood en yoghurt of raita bij.
1 ui, gesnipperd
2 grote tenen knoflook, uitgeperst
1 groene chilipeper, zaadjes verwijderd, fijngesneden
1 wortel, geraspt
1 aubergine, in blokjes
1 eetl. plantaardige olie
1 theel. komijnpoeder
1 theel. mild kerriepoeder
2 theel. zwart mosterdzaad
150 g rode linzen
8 dl kokendhete groentebouillon
1 courgette, gehalveerd en in plakjes
1 grote tomaat, in stukjes