Rijstballetjes met kikkererwten

home > gerechten-met-bonen > Rijstballetjes met kikkererwten

Doe de rijst in een pan, voeg 250 ml water toe en breng aan de kook. Dek af en laat 10-15 minuten heel zachtjes sudderen tot de rijst gaar is en al het water heeft geabsorbeerd. Haal de pan van het vuur en laat de rijst enkele minuten afkoelen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C./gasstand 4. Verhit de olie in een pan, voeg de ui toe en laat circa 5 minuten bakken, tot hij zacht is. Roer regelmatig. Voeg de knoflook en de chilipeper toe en laat nog 2 minuten bakken. Haal de pan van het vuur en voeg vervolgens de fijngesneden tomaten toe.
Doe de kikkererwten in een kom en plet ze met een aardappelstamper of pureer ze in een keukenmachine. Uienmengsel, rijst, eierdooier, koriander, paprikapoeder en peper en zout naar wens toevoegen en goed mengen. Verdeel het mengsel in 12 gelijke porties en vorm er balletjes van.
Leg de balletjes op een ingevette bakplaat en bak deze in ongeveer 30 minuten bruin. Draai de balletjes halverwege de baktijd voorzichtig om. Serveer ze heet.
Variaties en tips:
Varieer de verse kruiden afhankelijk van wat u bij de rijstballetjes serveert. Gebruik bijvoorbeeld munt bij lamsvlees en salie en peterselie bij varkensvlees. Maak balletjes van uien en kikkererwten door langzaam 1 grote ui, in plakken, 10 minuten te bakken in 1 eetlepel zonnebloemolie, of tot hij gaar is. Zeef 85 g kikkererwtenmeel in een kom met 1 theelepel gemalen koriander, 1 theelepel kurkuma, ½ theelepel mild chilipoeder en ½ theelepel zout. Voeg ½ theelepel komijnzaad toe en maak in het midden een holte. Voeg 4 eetlepels magere yoghurt, 3 eetlepels koud water en 1 theelepel citroensap toe en meng tot een dik, smeuïg beslag. Voeg ui en 1 blik kikkererwten, circa 400 g, uitgelekt, afgespoeld en geplet, toe. Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een braadpan met antiaanbaklaag, schep er beslag in en strijk het met de achterkant van een lepel glad. Laat op een middelhoog vuur 2-3 minuten aan elke kant bakken tot het goudbruin en krokant is. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer heet.





Ingrediënten voor 4 personen

Deze smakelijke rijstballetjes met kikkererwten, op smaak gebracht met knoflook, chilipeper en verse koriander, zijn een heerlijk alternatief voor gekookte rijst of aardappels. Ze passen bij Indiase en pikante gerechten.
100 g witte langkorrelige rijst
1 el zonnebloemolie
1 kleine ui, fijngesneden
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 verse rode chilipeper, zaad verwijderd en fijngesneden
2 tomaten, vel en zaad verwijderd en heel fijn gesneden
1 blik kikkererwten, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
1 eierdooier
3 eetl. fijngehakte verse koriander
½ theel. paprikapoeder
peper en zout