Bloemkool bhaji

home > indiaas-koken > Bloemkool bhaji

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en snijd de aardappelen in luciferdikke
reepjes.
Hak de groene pepers.
Hak de knoflook zeer fijn of duw hem door de pers.
Maak de olie in een koekenpan of wok goed heet en piep er het mosterdzaad
even in. Doe hiertoe de zaadjes in de hete olie, leg een deksel op de pan en
zet de pan op een matige hittebron tot de zaadjes niet meer tegen
het deksel springen. Haal de pan van de hittebron voor het deksel er af
te nemen!
Voeg de aardappelen toe en bak die zachtjes ongeveer 3 minuten.
Voeg de overige ingrediënten, behalve het water, toe en roerbak ± 5
minuten.
Giet het water erbij en sudder nog een kwartiertje, tot de groenten net
gaar maar niet te zacht zijn.
Garneer, indien beschikbaar, met versgehakt korianderblad.
Als variatie kunt tegelijk met de overige ingrediënten een eetlepel
gedroogde kokosnoot toevoegen.
Noot: Garam masala is het Indiase basiscurrymengsel. Het is verkrijgbaar in
Indiase winkels en sommige reformhuizen.
U kunt het ook zelf maken. Dat kan het best in kleine hoeveelheden,
zodat het steeds vers blijft.
Een lekker mengsel bestaat uit 1 eetlepel kardemomzaadjes, 5 cm kaneelstok, 1
theelepel zwarte komijn (eventueel gewone), 1 theelepel zwarte peperkorrels en
1/4 muskaatnoot. Stamp dit in de vijzel zeer fijn, zeef het en stamp de grove
deeltjes nogmaals. Of, maal ze in 30-40 seconden in een schone elektrische
koffiemolen of specerijenmolen zeer fijn. Bewaar het mengsel koel en donker in
een goed sluitend potje.
Bovenstaande hoeveelheden leveren ± 3 eetlepels garam masala op.





Ingrediënten voor 4 personen

Een bhaji is een Indiaas groentegerecht. Dit gerecht smaakt goed bij de meeste
curry’s en rijstgerechten.
1 bloemkool van gemiddelde grootte
200 g aardappelen
2 eetlepels plantaardige olie
1/4 theelepel zwart mosterdzaad (eventueel geel)
3 teentjes knoflook
2 groene pepers
1/4 theelepel gemalen komijn (djinten)
1/4 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
1/4 theelepel kurkuma (koenjit)
3/4 theelepel garam masala
1½ dl warm water
vers korianderblad