Gemarineerde lamshaasjes met witlof met kaneel en sinaasappel

home > lente-zomer-herfst-en-winter-recepten > Gemarineerde lamshaasjes met witlof met kaneel en sinaasappel

Pel en snipper het sjalotje en de knoflook, meng deze samen met de peterselie
en de tijm door de rode wijn en breng op smaak met peper.
Leg de schoongemaakte lamshaasjes in een schaal, giet de marinade erover en
laat die 20 minuten intrekken.
Snijd de stronkjes witlof doormidden en haal de harde kern eruit, maar zorg
dat de blaadjes aan de onderkant nog aan elkaar vastzitten.
Smelt de roomboter in een pan en bak het witlof hierin.
Pers de sinaasappel uit, snijd een stukje schil fijn en doe sap en schil bij het witlof.
Breng op smaak met zout, peper, kaneel en een beetje kardemom en laat nog
even zachtjes doorsmoren.
Neem de lamshaasjes uit de marinade en dep ze droog.
Verhit de olie in een koekenpan en bak ze in 3-4 minuten rondom bruin tot ze
vanbinnen mooi rosé zijn.
Giet de marinade bij het vlees en laat deze even warm worden.
Serveer het vlees met het witlof en gebakken aardappeltjes.
Vroeger vond ik witlof echt niet lekker; de enige manier waarop ik het nog
enigszins kon waarderen, was als het volledig met ham en kaas was bedekt.
Maar de smaak van het witlof uit dit recept is heel zacht en zoet en dat is
naar mijn idee echt iets voor kinderen. Het belangrijkste is eigenlijk nog,
dat je de bittere kern goed verwijdert en het niet al te lang laat doorgaren.
Dit is een zeer geschikt groentegarnituur bij wild of gevogelte.





Ingrediënten voor 4 personen

1 sjalotje
1 teentje knoflook
1 eetlepel gehakte peterselie
1 eetlepel gehakte tijm
1,5 dl rode wijn
zout en versgemalen peper
8 lamshaasjes
3 eetlepels olie
Voor het witlof:
8 stronkjes witlof
20 g roomboter
1 grote sinaasappel
kaneel
kardemom