Entrecote met abrikozen-koffiesaus

home > recepten-uit-algerije > Entrecote met abrikozen-koffiesaus

Laat de entrecote op kamertemperatuur komen. Kerf de tomaten met een scherp mesje kruiselings in aan de onderkant. Leg ze 30 seconden in kokend water en meteen daarna in ijskoud water. De tomaten moeten de schrik van hun leven krijgen. Daarna laten ze zich gemakkelijk ontvellen. Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Pel de uien en snijd die in ringen. Pel de knoflook en snijd die in plakjes. Knip de abrikozen in vieren. Meng in een klom chilipoeder, koriander, komijn en peper.
Verhit 3 eetlepels olie in een wok. Schep knoflook, ui en abrikozen erdoor en roerbak 3-4 minuten zachtjes. Bak de tomaatblokjes en tomatenpuree ca. 2 minuten mee. Strooi 3/4 van het kruidenmengsel erover en schenk de koffie erbij. Laat het geheel ca. 10 minuten zacht sudderen tot een lichtgebonden saus ontstaat. Breng die op smaak met zout.
Verhit een grillpan tot gloeiend heet. Roer de rest van de kruiden door de rest van de olie en bestrijk het vlees hiermee. Grill de entrecotes op hoog vuur ca. 6 minuten. Bestrooi ze dan met zout. Leg de entrecotes op voorverwarmde borden. Schep wat saus erover en geef de rest er apart bij.
Lekker met couscous en sperziebonen.





Ingrediënten voor 4 personen

2 entrecotes – 3 tomaten – 2 rode uien – 3 teentjes knoflook – 100 g gewelde abrikozen – 2 theelepels chilipoeder – 2 theelepels gemalen koriander (ketoembar) – 1 theelepel gemalen komijn (djinten) – 1 theelepel zwarte peper – 4 eetlepels olijfolie – 1 eetlepel tomatenpuree – 2 1/2 dl versgezette sterke koffie – zout