Lamsschouder met abrikozen en pruimen

home > recepten-uit-algerije > Lamsschouder met abrikozen en pruimen

Spoel het vlees kort onder koud water af en dep het droog. Snijd het in blokjes van 2-3 cm. Bestrooi deze met zout en peper.
Verhit de olie in een ruime braadpan en bak de blokjes vlees in gedeelten aan alle kanten snel goudbruin. Neem het vlees uit de pan en leg het even terzijde. Doe de amandelen, suiker en het gespleten pijpje kaneel in de pan met de overgebleven olie en schep ze op laag vuur snel om en om. Voeg nu 2-2 1/2 dl bouillon toe met het rozenwater en breng het geheel aan de kook onder geregeld roeren. Doe het lamsvlees erbij en laat het, afgedekt, in ca. 1 uur op een heel laag pitje gaar worden.
Laat de abrikozen en pruimen ca. 30 minuten in zo veel water wellen, dat ze net onderstaan. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op het pak in de laatste 30 minuten van de stooftijd van het vlees. Roer de vruchten met hun weekwater 15 minuten voor het einde van de stooftijd door het vlees.
Serveer op verwarmde borden of in een diepe schaal met de gekookte rijst. Bestrooi tot slot met de gehakte peterselie.

Ingrediënten voor 4 personen

1 kg magere lamsschouder, ontbeend – 1/2 theelepel zout – 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper – 3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie – 50 g gepelde amandelen – 75 g suiker – 1/2 pijpje kaneel – 2 1/2 dl bouillon (van tablet mag) – 2 eetlepels rozen- of oranjebloesemwater – 300 g gedroogde abrikozen – 300 g gedoogde pruimen – 300 g snelkookrijst – 1 eetlepel zeer fijngehakte peterselie of kervel