Zalm met venkelsaus (2 personen)

home > recepten-uit-engeland > Zalm met venkelsaus (2 personen)

Spoel de vis onder stromend koud water. Leg de mootjes in een ovenvaste schaal. Strooi sjalotjes, venkel, laurier en peterseliestelen erover. Voeg de wijn toe. Leg het deksel op de schaal. Plaats de schaal in het midden van de tot 180° C voorverwarmde oven. Reken op een oventijd van 15-17 minuten (tijd is afhankelijk van de dikte van de zalm). Schenk een deel van het vocht uit de schaal door een zeefje. Meet ervan precies 1 dl af. Laat het vocht indampen tot er niet veel meer overblijft dan 2 eetlepels vocht. Roer de room erdoor. Plaats het pannetje in een grotere pan waarin water tegen de kook aan wordt gehouden. Klop eerst de eidooier en daarna de stukjes boter een voor een door het mengsel. Neem het pannetje met de saus uit het heetwaterbad, zodra de saus gebonden is. Voeg naar smaak zout en peper toe. Verwijder de huid en de graten van de zalm. Leg de mootjes op voorverwarmde borden. Schenk de saus erover. Leg op elk mootje een takje venkelgroen.
Geef er stokbrood bij of gekookte kleine aardappeltjes.





Ingrediënten voor 4 personen

2 mootjes verse ‘wilde’ zalm, elk ca. 150 g – 2 sjalotjes, gesnipperd – 1/2 venkelknol, gesnipperd – 1/2 laurierblad, verkruimeld – 4 peterseliestelen, grofgesneden – 1 1/2 dl droge witte wijn, bijv. Muscadet – 1 eetlepel slagroom – 1 eidooier – 50 g boter, in 4 stukjes – zout, peper uit de molen – enkele groene ‘veertjes’ van de venkel